Felhívás!

Munkafelügyelők terepen

Háromszéken jelenleg munkaközvetítőket, továbbá tűzijátékokat, pirotechnikai eszközöket forgalmazó és tároló cégeket ellenőriz a megyei munkafelügyelőség.

Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a munkaközvetítőket célzó ellenőrzőakció azért jelent kihívás, mert míg a korábbi években számos ilyen jellegű feljelentést, panaszt jegyeztek, és telített volt a háromszéki piac is a külföldi munkaközvetítőkkel, addig egy tavalyi törvénymódosításnak köszönhetően idén alig találni munkaközvetítőket, illetve eddig egyetlenegy idevágó panaszt sem jegyeztek fel.

– Amióta a munkaközvetítésért már nem lehet pénzt elkérni, sem itthon, sem külföldön, nem éri meg a cégeknek, hogy ezzel foglalkozzanak. Az átverések is radikálisan csökkentek – avatott be a részletekbe Ördög. – Az emberek persze továbbra is mennek külföldre dolgozni: ez uniós szinten is témává vált, hiszen az Európai Bizottság javasolta, és a napokban elfogadták, hogy létrehozzanak egy ellenőrző szervet, amely összhangba hozná az országok közötti munkavállalási törvényeken, juttatásokon, munkavédelmi törvénykezésen belüli eltéréseket. Többek között azt is kontrollálják majd, hogy egy külföldön dolgozó személy otthon kap-e munkanélküli segélyt, vagy fordítva – részletezte.

Egy másik év végi kampány a tűzijátékokat, pirotechnikai eszközöket tároló, forgalmazó cégeket veszi célkeresztbe: Háromszéken egyetlen hivatalos raktár létezik, pirotechnikai engedéllyel rendelkező cégből is csupán 3 van nyilvántartva, viszont forgalmazó több akad. Tavaly sem volt kirívó eset ezen a téren, illetve idén eddig nem észleltek rendellenességeket a felügyelők.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.