Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mindenki keres valamit: az ember gombát, a hegyimentő embert

Mindenki keres valamit: az ember gombát, a hegyimentő embert Kovászna megye

Vasárnap este egy esztelneki illetőségű, 62 éves eltűnt személy keresésére indultak a Kovászna megyei hegyimentő közszolgálat tagjai.

A 62 éves férfi nagyobb – tízfős – társasággal indult gombászni, ám elszakadt a csoporttól és eltévedt az erdőben. A segélyhívó számon este 11 órakor jelezték az esetet, a hegyimentők pedig reggel 7-kor találtak rá a férfira, Esztelnektől mintegy húsz kilométerre. Szerencsére a keresők tudták tartani vele telefonon a kapcsolatot. A meglehetősen hűvös éjszaka az illető egy tűz mellett melegedett, a kiszáradáson kívül nem esett komolyabb baja.

Mindamellett, hogy a hegyi túraösvényeket kijelölik, illetve karbantartják, menedékhelyeket építenek, Kovászna megyében többnyire a hegyekben, erdőkben eltűnt személyek felkutatása a hegyimentők feladata, de szakmai tudásukat különböző képzésekkel és havi gyakorlatokkal tartják magas színvonalon: legutóbb éppen elsősegély-tanfolyamon vettek részt.

Az elsősegély-tanfolyamon elsajátított ismeretek fontos részét képezik a hegyimentők tudásának (Fotó: Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat)

Leonid Moscviciov, a közsszolgálat vezetője elmondta, az első félévben a hegyimentők a Vrancea-i hegységben festették ki a túraösvényeket, a Bodza-vidéken jelöltek ki egy rövidebb és egy hosszabb körtúra-útvonalat és felújították a bálványosi Mária-kegyhelytől a Büdös-barlangig vezető ösvényen a turistajelzéseket. Moscviciov eloszlatta abbeli aggályainkat is, hogy esetleg egy medvebarlang mellett vezethet el egy ilyen ösvény, mint elmondta, az alkalmazottak a jelzésfestés előtt ellenőrzik a környéket ilyen szempontból, illetve esetenként az erdészekkel, vadőrökkel is konzultálnak.

Ők azok, akikre a hegyekben, erdőkben számíthat a bajbajutott ember (Fotó: Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat)

Természetjáróknak jó hír, hogy szeptember végéig megépítik a legújabb, nyolcadik hegyi menedékhelyet a Baróti-Hegységben, a Nagy-Murgón. A jelenleg létező hét menedékhelyet – amelyek a Bodoki-hegységben, a Cecelén, a Lakóca-csúcs közelében, az ojtozi Csorja-tetőn, a Hármashatáron, a Hertányon és a Bükkfejen vannak, az utóbbi időben civilizáltan használják a túrázók, rongálást nem tapasztaltak a fenntartók.

A közszolgálatnak jelenleg négy alkalmazottja van, emellett azonban 14 önkéntes hegyimentő is bevethető, ha szükség van rájuk.

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük