Felhívás!

Mindenki által szeretett vagy a leggyűlöltebb magyar király?

Mindenki által szeretett vagy a leggyűlöltebb magyar király? Kovászna megye

A nemrég Kézdivásárhelyen, a Magyarságkutató Intézet által rendezett tudományos és ismeretterjesztő előadás-sorozat keretében Bán János, a Hunyadi-könyvsorozat szerzője a történelmi regénysorozat születésének okairól szólt.

Bán János, akit az olvasók a Hunyadi című sorozat szerzőjeként Bán Mór néven ismerhetnek, a kecskeméti televízió főszerkesztője, emellett regényeket ír, hangzott el felvezetőjében. „Történelmi regényt csak olvasóként ismertem nagyon sokáig. Gárdonyi, Jókai, Mikszáth, Móra Ferenc műveit olvastam, emellett nagyon sok olyan sorozatot, amelyek képesek voltak arra, hogy egy-egy korszakban az olvasó el tudjon merülni”. Hozzátette, ezek a sorozatok szinte kivétel nélkül külföldi írók tollából származtak, és sikertelenül keresett hasonlókat, amelyek témájukat a magyar történelemből merítik. „Történelmünk bármelyik évszázadát nézzük, tele van olyan eseményekkel, hősökkel, amelyeket érdemes megismerni.”

Megjegyezte, az általa írt könyvsorozat, bár Hunyadi János életéről szól, tulajdonképpen egy három nemzedéket felölelő nagy család, a Hunyadiak történetét dolgozza fel. „Egy izgalmas családról beszélünk, Hunyadi Jánosról, a fiáról, Mátyás királyról, és a harmadik, kevéssé ismert nemzedékről, Corvin János hercegről, akinek az időszakában a magyar történelem egy teljesen más, tragikusabb irányt vett.” Elmondta, a kiadóval leszögezték, hogy olyan témát választanak, amely a magyar történelemről nem nyavalyogva szól. „A Hunyadi-korszak az iszlám terjeszkedés, a török birodalom felemelkedésének időszaka, amikor nagy jelentősége volt annak, hogy kik állnak az ország élén, kik védelmezik a határokat, és milyen módon tudnak a támadásoknak ellenállni”, indokolta a témaválasztást.

Hunyadi Jánosról úgy véli, ő talán az egyetlen olyan történelmi hősünk, akiről a bennünk kialakult kép közel van a valósághoz. Emellett azon kevés hőseink egyike, akit nem utálnak a szomszédaink. „Valamilyen módon közös hősünk, hiszen a közös ellenséggel, a törökökkel szemben harcolt. Egyszerű katonaember volt, írástudatlan, viszont hat nyelven beszélt”. Ezzel szemben a fiáról, Mátyás királyról a mesék, mondák alapján bennünk kialakult kép meglehetősen távol áll attól, amit a történészek találtak a rendelkezésre álló forrásokban.

– Róla úgy vélekedünk, hogy igazságos, mindenki által szeretett király volt. Érdekes, mert szerintem nem volt a magyar történelemben nála gyűlöltebb uralkodó. Létrehozta a legerősebb magyar államot, amelyet a zsoldosokból álló Fekete Sereg védett a törökkel szemben. A sereg fenntartása rendkívül költséges volt, és négyszeres adóemelésre kényszerült, így talán már sejthető, hogy miért nem volt túl népszerű –, fejtette ki. Hozzátette, Mátyás halála után, Corvin János herceg idejében a Fekete Sereg szétzüllött. „Hunyadi János kormányzó, Mátyás király és Corvin János története alig száz esztendőt ölel fel a magyar történelemben. De benne van egy egyszerű katona felemelkedésének története, legnagyobb magyar királyunké, aki egy erős birodalmat hozott létre, és az a tanulságos történet is, hogy hogyan lehet ezt nagyon hamar tönkretenni”, summázott.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.