Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Csíkszeredai Régizene Fesztivál Kultúra

Július 7–14. között zajlik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely szerves részét képezi a csíki, erdélyi nyári programoknak, évente több ezer személyt szólítva meg. A fesztivál idén, a Joannes Kájoni 390 emlékév részeként a ferences szerzetes munkássága előtt tiszteleg. Szervezői a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK), Hargita Megye Tanácsa, társszervezője Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Hirdetés
Hirdetés

Az emlékév gondolata a Csíkszeredai Régizene Fesztivál szervezőcsapatában, a HMKK munkatársaiban született meg, ugyanis a fesztivál létrejöttét annak idején szintén Kájoni-emlékezet ihlette. A fesztivál előfutára az 1979. szeptember 20-án, a Mikó-vár udvarán tartott In memoriam Joannes Kajoni című emlékhangverseny volt, amelyet Miklóssy Vári Vilmos botanikus, muzeológus kezdeményezett Kájoni János születésének 350. évfordulójára. A kezdeményezés végül több lett egyetlen koncertnél, a régizene országos fórumává vált.

– Az első Csíkszeredai Régizene fesztivált 1980-tól számoljuk, ekkor már fesztivál jelleget öltött, néhány együttes fellépésével. A következő években egyre népszerűbb lett a fesztivál, majd a kommunista rendszer 1986-ban betiltotta, és a szervezők ki lettek utasítva az országból. 1990-ben indult újra, mára a legnagyobb és legismertebb hazai régizene fesztivállá nőtte ki magát – részletezte dr. Filip Ignác Csaba, a fesztivál művészeti vezetője.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük