Felhívás!

Másképp, másról gondolkodtak

Másképp, másról gondolkodtak Kovászna megye

Túl van első tanévén a 2019 februárjában megalakult Megyei tehetséggondozó Központ, amely ugyan már 2014-től létezett papíron, de csak akkor kezdhette meg hiánypótló tevékenységét, amikor a város önkormányzata felvállalta az oktatók és a vezető bérét. Bár önálló jogi személyiséggel bíró intézményről beszélünk, a gyakorlati tevékenység a Székely Mikó Kollégiumban folyt, idén matematika, román, angol és német, fizika, kémia, informatika, biológia csoportok indultak 8-15 fős létszámmal. Milyen következtetéseket vontak le, kérdeztük az igazgatónőt, dr. Pető Mária fizikatanárnőt.

– Hogyan értékeli a tehetséggondozó első évét, amelyről korábban többször is elmondták, hogy tanulási folyamat?

– Ahhoz képest, hogy év közben kellett beilleszkedniük tanároknak és diákoknak egyaránt egy kialakult munkarendbe, nagyon ügyesen dolgoztak a gyerekek. Nem volt könnyű számukra a heti hat óra pluszmunkát bevállalni, de kitartottak, a lemorzsolódás nem számottevő, a 8 csoportban tanuló 160 gyerekből csak 12-en maradtak ki: későn tudatosult bennük, hogy nemcsak jelen kell lenni, hanem az itt kapott feladatok megoldása is időt vesz fel, esetleg akkor a focira nem marad.

A jó működés az eredményekben is megmutatkozik, nyilván, aki olimpikonként került ide, az továbbra is jól teljesített, de a változás a kisebbeknél is látható: főleg a munkamoráljukon, a hozzáállásukon észrevehető. Ami az oktatókat illeti, nekik azért volt nehéz, mert a tehetségközpontban megtartott három óra még legalább kétszerannyi felkészülést igényelt tőlük, hiszen más tananyaggal, más módszerekkel dolgoztak, projekteket kellett végigvinnniük. De mindenki elégtétellel fejezte be a munkát, ezért is remélem, hogy ősszel már több csoportot indítunk.

– Mivel szeretnék bővíteni a kínálatot?

– Eleve csak olyan tantárggyal lehet csoportot indítani, ami benne van az országos versenynaptárban. Örülnénk, ha kisebbeknek is, negyedikeseknek tudnánk például román vagy matek-csoportot alakítani (mindkettőre általában nagy az igény), de annak is, ha jelentkezne magyart tanító kolléga – idén nem volt – vagy kémia-, fizikatanár, hogy új vagy több csoport is alakuljon. Bármi egyébre is lehet jelentkező, ami most nincs a kínálatban. A szándékaink megvalósítása azon múlik, hogy lesz-e tanár és lesz-e a gyerekek részéről kereslet.

– Valóban a tehetséges gyerekek jártak a délutáni foglalkozásokra vagy inkább az ambícióról tanúságot tevők?

– A tehetségnek sok-sok összetevője van, de az középiskolás korra bontakozik ki igazán, kisebb osztályokban még inkább képességről, készségről, fokozott érdeklődésről beszélhetünk, és még nem tettünk említést a családi és társadalmi környezetről, amelynek szintén szerepe van abban, hogy elindul egy kis tehetségcsíra és kibontakozik.

– Mi volt a szülők visszajelzése, kapcsolatba kerültek-e velük valamilyen formában?

– A tevékenység végeztével, június 6-án egy kiértékelő gyűlésre került sor, amelyen minden érintett jelen volt: tanárok, tanítványok, szülők. Utóbbiak visszajelzése pozitív volt, örültek, hogy nem iskolai tananyagot kaptak gyerekeik, hanem valami mást, új módszereket, új tartalmakat, új lehetőségeket. Elmondásuk szerint gyermekeik nagyon élvezték például a román kreatív írást, és kommunikációt (mind magyarok voltak). Azt is értékelték, hogy vegyes csoportok működtek, azaz 9-11 osztályosok együtt voltak például az angol, német oktatáson, vagy 6-7-8-asok a fizikán, kölcsönösen motiválták, stimulálták egymást. Mindent összevéve: nekünk is intenzív tanulást jelentett ez az év, és próbáljuk kamatoztatni a tudásunkat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.