Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Minden bölcsődei helyre igény van

Minden bölcsődei helyre igény van Kovászna megye

Bár a város elöljárói mindent megtesznek, hogy Sepsiszentgyörgy tanintézményeiben a lehető legjobb körülmények uralkodjanak – és ezt az iskolaigazgatók nagyon értékelik – átmenetileg a gyermekeket is kellemetlenül érintik a folyamatban levő munkálatok. Ez a bölcsődékre is igaz. Ennek ellenére a szülők megbíznak a bölcsődei ellátásban.

Többek között a bölcsődés csoportot is befogadó, Csíki negyedi Árvácska óvóda is teljes felújításon esett át ez évben. A munkálatok nagyon előrehaladott stádiumban vannak, kész a padló, a födém, a falak szigetelése, nyílászárókat cseréltek, modernizálták a fűtés- és világításrendszert, így a tanév kezdetekor visszatérhetnek az épületbe az óvódások, akik átmenetileg a Gödri Ferenc iskolában találtak otthonra. Eközben a bölcsődés csoportok az épület egyik részéből a másikba költöztek, míg a munkálatok folytak. A speciális oktatásra szoruló bölcsődei csoport véglegesen átköltözött az evangélikus egyház Dohány utcai épületegyüttesébe, ahol fejlesztőközpont is működik.

Az Árvácska óvódában csak a konyha nem lesz kész a tanévkezdésre, mivel a felújítási terveket át kell dolgozni, hogy a helyiséget alkalmassá tegyék több óvóda ellátására is. Ez egy hosszabb folyamat lesz és befejeztéig áthidaló megoldást kell keresni a gyermekek étkeztetésére.

Sepsiszentgyörgyön több óvóda is átfogó felújításon esett át a közelmúltban (Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata)

A több csoportot egy intézmény égisze alatt összefogó Sepsi Bölcsi igazgatónője, Albert Andrea elmondta, a vakációban minden bölcsőde bezárt két hétre egy meghatározott ütemterv szerint, hogy mindenütt elvégezhessék az általános nagytakarítást, viszont két alegységben állandóan fogadták a gyermekeket. Ezen a héten az Állomás és Csíki negyedi óvóda működik, jövő héttől a dohánygyár melletti és az Állomás negyedi, augusztus második felében a dohánygyári és az Árvácska óvódában fogadják a legkisebbeket.

Az igazgatónő összesen 154 visszairatkozott és 190 új gyermekről tud, de várhatóan még augusztus végén is jönnek szülők gyermeküket beíratni. Vannak viszont, akik már a jövő tanévre gondolva megtették ezt.

„Előre látható, hogy idén maximális csoportlétszámmal fogunk dolgozni”, mondta az igazgatónő. Ez azt jelenti, hogy 20-22 gyerkőc lesz egy csoportban. A tanügyben ugyan nincs létszámstop, elvileg bővíthető lenne a személyzet, de ennek a helyhiány az akadálya, ugyanis nincs hova elhelyezni további csoportokat. A közeljövőben várhatóan javul a helyzet, hiszen az unitárius egyház építtet egy 30 férőhelyes óvódát, melyet – a 2024-es tanévtől – majd az önkormányzat működtet.

Meleg lesz, világos lesz, jó lesz az óvódában (Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata)

 

A városvezetést igen dicsérő szavakkal illette az igazgatónő, hiszen a szentgyörgyi tanintézményekben az utóbbi években jelentős felújítások folytak, ezekben mindenütt jó körülmények között fogadják a gyermekeket. Antal Árpád polgármester pedig éppen tegnap adta hírül közösségi oldalán, hogy az oktatási minisztériumban aláírt egy szerződést egy 22 millió lejes támogatásról, amelyet a város iskoláinak új bútorzattal, tanfelszereléssel és digitális eszközökkel való ellátására fordítanak.

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük