Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy nyolcszáz hibaigazítási kérelmet nyújtottak be

Mintegy nyolcszáz hibaigazítási kérelmet nyújtottak be Kovászna megye

Csernáton községben 12 ezer ingatlant telekkönyveztek egy országos program keretében. A munkát tavasszal befejezték, a hatvan napnyi láttamozási időszak alatt pedig 784 hibaigazítási kérést nyújtottak be az érintettek.

Csernáton községben 2018-ban láttak hozzá a kormány által 2015-ben meghirdetett, a romániai földterületek tulajdonjogi problémájának megoldását célzó kataszterezési program keretében a munkához, és ez év áprilisában a polgármesteri hivatalban kifüggesztették az új adatokat. Varga Elemért, a csernátoni polgármesteri hivatal kataszteresét arról kérdeztük, volt-e a lakosság körében érdeklődés a rendelkezésre álló hatvan nap alatt a a birtokukban levő területeket tartalmazó listák ellenőrzését illetően, és milyen hibaigazítási kérelmek voltak a leggyakoribbak?

Hirdetés
Hirdetés

Csernáton községben mintegy 12 ezer ingatlant telekkönyveznek az említett program keretében, a tulajdonosok száma 2000–3000-re tehető. „784 hibaigazítási kérést nyújtottak be a helyiek, és a kataszteri hivataltól még nem kaptunk semmiféle visszajelzést” – jegyezte meg elöljáróban a szakember.

Leggyakrabban közjegyzői akták – mint például hagyaték, megosztás, közösség-megszűntetés –  és bírósági végzések kimaradása miatt jelentkeztek, melyeket utólag kellett betenni, de olyan is volt, aki az adatgyűjtés lezárása után készíttetett közjegyzős aktát. „Ily módon ez év áprilisában készült közjegyzői akták is bekerültek” – jegyezte meg. Emellett mérési hibára, illetve egyéb technikai problémát illetően nyújtott be hibaigazítási kérést, más a használati jog beírását kérte. „Használati jog esetén, amennyiben ezt a hatvan nap alatt senki nem támadta, majd, miután a telekkönyv kijön, ha három évig senki nem fellebbez az ügyben, az övé lesz az illető terület, tulajdonjog lesz a használati jogból” – hangsúlyozta.

Hozzátette a kérések ellenőrzése, feldolgozása, esetleges javítása nem kevés időt igényel. „Minden kérésre vonatkozóan határozatot hoznak, majd, amennyiben jogosak a kérelmek, azokat a telekkönyvezést végző céghez juttatják, hogy elvégezzék a szükséges javításokat. Miután ez is megtörténik, a tulajdonosok kézbe kapják a végleges telekkönyveket” – avatott be a jelenlegi munkafázisba. „Dolgoznak, ám sok a kérés és kevesen vannak a kataszteri hivatalban, így időbe fog telni, amíg a telekkönyveket megkapják a lakosok” – összegzett.

Fotó: Kocsis Károly

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. július 30., 18:00
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Magyarán valami bűzlik!
    A legnagyobb hozadéka az ingyenes telekkönyvezésnek az lesz, hogy sokan akik 90 után földterületeket szereztek/loptak….mostantól hivatalos tulajdonosai lesznek a földterületeknek!!!
    Sok olyan példa van, hogy más településekről „hozták” a földjeiket, mások a néptanácsosok segítségével az örökösök nélkül maradt földeket kaparintották meg! 2000 környékén már itt-ott csak legelőket mértek ki azoknak akiknek hivatalos papírjaik voltak!!!
    A környéken a „földosztó” bizottságokból amig meg nem kötnek párat nem lesz rend!!!!

  • User
    Dátum: 2023. július 31., 17:42
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ráduly István prefektus mit vár? A mandátuma végét?! Tegyen rendet a megye településein!!!!
    A Dna is alszik?! Aki életében nem dolgozott és nem is adózott az, hogy gazdagodhatott meg?