Felhívás!

Megosztó művész volt

Megosztó művész volt Kovászna megye

Kedden egy csodálatos karriert befutott, csíkszeredai származású festőművésznek, Szász Endrének nyílt kiállítása a Székely Nemzeti Múzeumban.

A tárlat törzsanyaga az egyébként is kivételes kincseket őrző miskolci Hermann Ottó Múzeumból, illetve a művész volt felesége, Szász Lula által gondozott hagyatékból került ki, és Székelyföld városait járja végig. Vargha Mihály mint a vendéglátó intézmény igazgatója, illetve dr. Pusztai Tamás, a Hermann Ottó Múzeum vezetőjének köszöntője után az amerikai álmot megvalósító, majd Magyarországra hazatérő művészt Pirint Andrea művészettörténész, a kiállítás kurátora mutatta be a közönségnek.

A festőnek mindenben elismerést hozott kivételes tehetsége: miután 20 évesen elhagyta szülőföldjét, Magyarországon könyvillusztrátorként, grafikusként futott be, 1970-ben Torontóba utazott, később Los Angelesben élte a felső tíz­ezer fényűző életét. 1980-ban hazatelepedett Magyarországra, és a hollóházi porcelángyárral együttműködve többek között nagyméretű faliképeket festett porcelánra, de kávéskészletek, tányérok is őrzik keze vonását. A kiállítás három hétig látogatható.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.