Lesz tankönyv!

Pavel Năstase tanügyminiszter azt nyilatkozta, júliusi határidővel kell beszerezni a 2017–2018-as évre szóló tankönyveket, és szeptemberben minden gyerek padján ott lesznek az új kötetek.

Kifejtette: eddig a legkisebb ár számított kiválasztási kritériumnak, idéntől azonban 85 százalékban a minőség számít, és csak 15 százalékban veszik figyelembe az ajánlott árat. Úgy gondolja, „nehéz folyamat” előtt állunk, mert a ki­adók ahhoz vannak szokva, hogy dömpingáron gyenge minőségű könyveket nyomtassanak.
– Melyik dömpingárról beszél vajon a miniszter úr? Mert eddig az egyetlen szempont, amit figyelembe vettek, az alacsony ár volt. Nem azért, mert a kiadók feltétlen ezt akarták, hanem mert mással nem lehetett nyerni – mondja erre Tulit Attila.

A T3 kiadó igazgatója „dicséretesnek” nevezte, hogy ezután a minőség is számítani fog, de azt mondja, ha az eddigi tárgyalásokon elhangzott keretösszeget visszaosztjuk az elvárt példányszámmal, akkor még akkora összeg sem jön ki, mint eddig. A szakember ugyanakkor emlékeztet: tankönyvlicitet legutóbb 2004-ben tartottak, az elemi osztályokat leszámítva, az óta csak utánnyomások vannak. Aggasztónak tartja ugyanakkor azt is, hogy a digitális tankönyveket négy éve bevezették, de eddig semmilyen gyakorlati visszajelzés nem volt, senki nem tudja, hogy milyen eredménnyel járt az alkalmazásuk. A szakember visszalépésként értékeli, hogy ismét nem lehet magyar tankönyvet írni. A magyar nyelv és a román nyelv és irodalom tankönyveken kívül minden más az eredeti román tankönyv fordítása, így az, hogy szeptemberben a magyar ötödikesek (ugyanazok, akiknek I–IV-ben sem volt soha köny­vük) tankönyvvel indulnának, az „nem tűnik valószínűnek”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.