Összegzés elégtételekkel

Összegzés elégtételekkel Kovászna megye

Tisztán, vagyis adminisztrációs költségek nélkül több mint 1 millió lejt fordítottak a közösség javára ösztöndíjak, programtámogatás, illetve közösségi befektetések formájában – mondta a keddi, vissza- és előretekintő sajtótájékoztatóján Bereczki Kinga, a HKA alapítvány igazgatója. A kerek számok kapcsán az alapítvány fennállása óta bekövetkezett változásokra is felhívta a figyelmet.

A sokféle tevékenység finanszírozása túlnyomórészt a közösségikártya-program által begyűlt pénzből volt lehetséges. Használata elégtételt jelent az embereknek, lassan, de folyamatosan most is gyarapodik a kártyafelhasználók száma, a 25 ezer regisztrált személyből 19 ezren aktívak. A program kiemelkedő partnere a Bertis cég, a bevétel 90%-át hozza.

42 ezer lejnyi ösztöndíj
A HKA által szervezett civil licitek, illetve Tekerj egy jó célért! akciók újdonságot hoztak a szponzorpénzek felhasználásában, hiszen odafigyelésre, sőt részvételre bírták az adakozókat, vagyis végső soron közösségi felelősségvállalás valósult meg – értékelte a pozitívumokat az igazgatónő. A saját erőforrásokból kiosztott negyvenkét 1000 lejes ösztöndíjra sincs hasonló példa a Székelyföldön.
2016-ban összesen 265.511 lej folyt be, ebből 227.273 lejt fordítottak vissza közösségi célokra.

A fentiek mellett 2000 facsemete kiosztása és az 1400 gyermek honismereti kirándulása a Nem térkép e táj! program keretében hozott elégtételt, a legfelemelőbb pillanatot pedig a Közösségi Nagydíj átadása jelentette a Háromszék Táncegyüttesnek: az adománygyűjtő bálon összesen 21 ezer lejt szedtek össze, ami fejenként 400 lejes „prémiumot”, de elismerést is jelentett a táncosoknak.

Igény tájékoztatásra
Ami az idei évet illeti, folytatódik az őshonoscsemete-program (most zajlik a beszerzés, mivel az alapítvány csemetekertjében a magoncoknak még kell néhány év), április végéig régiónként 400 fát szeretnének kiosztani. Az igényt jelezni kell, eddig Kézdiszentkereszt, Árkos, Vargyas és Miklósvár jelentkezett. A legnagyobb lélegzetű idei projekt mégis a helyi termékeket, szolgáltatásokat népszerűsítő kampány, amellyel párhuzamosan folyik az erre igényt tartó cégek adatainak begyűjtése. A vásárlóközönség összesített információbázist szeretne a helyi termékekről, papíron és online, illetve ismertetőjelt számukra, hogy könnyen beazonosíthassa őket.

„Már elkészült az a logó, amely megkülönböztető, de nem minősítő jelzésként szolgál, a minőség megítélését a vásárlóra bízzuk” – mondta Bereczki Kinga. Idén tehát még várják a helyi vállalkozások jelentkezését, hogy jövő év elejére elkészülhessen a katalógus. A március 27-én esedékes első kézdivásárhelyi civil licitről szólva az igazgatónő értékelte a Pro Sanitate Alapítvány komoly társszervezői munkáját, amelynek eredményeképpen közel száz vállalkozó jelezte jelenlétét. Idén először Kézdin is lesz Tekerj egy jó célért! akció, de tervezik, hogy az úszás sportágba is átültetik ezt a programot, meglesz a hagyományos őszi civil licit Szentgyörgyön is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.