Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Leleplezték Wilhelm Wegener szobrát

Leleplezték Wilhelm Wegener szobrát Kovászna megye

Kedden a nevét viselő parkban avatták fel az adományozó, névadó Wilhelm Wegener Vargha Mihály által készített egész alakos szobrát.

Hirdetés
Hirdetés

A Zarah Moden és Kézdivásárhely önkormányzata által szervezett eseményen elsőként Bokor Tibor, a céhes város polgármestere szólt a nagy számban egybegyűltekhez. Felidézte, mily váratlanul érte a néhai mecénás halálhíre mindössze két héttel utolsó találkozásukat követően, ahogy annak díszpolgárrá avatását is. „Ő tényleg úgy jött hozzánk, mintha hazajönne. Tiszteletbeli magyar, székely és kézdivásárhelyi ember volt, efelől nincs semmi kétség. Szívügye volt minden, ami városunkhoz köthető, ezért lett városunk díszpolgára is” – hangsúlyozta, felidézve az általa támogatott projekteket is.

Bokor Tibor a néhai mecénást és a szobrászművész mukáját is méltatta

„Wegener úr befektetései révén nemcsak munkahelyet biztosított a kézdivásárhelyieknek, hanem bőkezű adományai révén intézmények újultak meg” – érvelt, megjegyezve, a városnak adományozott legnagyobb ajándék a 2019-ben felavatott park volt, amelyben hálájuk jeléül egész alakos szobrot állíttattak a mecénásnak.

„Személyisége és precizitása arra sarkallt, hogy megtaláljuk szobrának méltó alkotóját, és szerencsére, nem kellett messze mennünk ezért: Vargha Mihály szobrászművész a tökéletes választás volt. Munkája révén városunk egy újabb értéket kap, és ez az érték valóban közvetít. Wihelm Wegener személyiségén keresztül arra tanít bennünket, hogy jónak lenni jó” – hangsúlyozta.

Bakk Vitális Mária Kinga, a Zarah Moden készruhagyár 32 év után leköszönt vezérigazgatójának beszédét utódja, Simon-Császár Antal tolmácsolta angol nyelven. „Azért gyűltünk össze, hogy egy olyan rendkívüli eseménynek lehessünk részesei, amely hálának és elismerésnek ad hangot. Ezen a napon méltó módon emlékezünk egy olyan személyre, aki az üzleti világban elért kimagasló eredményekkel és emberi minőségével inspirációt jelent mindannyiunk számára” – hangzott el beszédükben.

Simon-Császár Antal és Bakk-Vitális Kinga a keddi eseményen

Michaela Wegener, Wilhelm Wegener lánya örömét fejezte ki az eseményen résztvevők nagy száma láttán. „Nagyon jó érzés nekem és a családomnak, hogy együtt ünnepelhetünk ma itt. Szinte úgy tűnik, mintha bármelyik pillanatban megjelenhetne édesapám valamelyik fa mögött. Öröm családunk számára, hogy édesapánk, nagyapánk tovább él az itt lakók szívében, akik oly sok éven át gazdagították életét” – hangsúlyozta.

Leleplezik a szobrot. Középen Michaela Wegener

Miután Michaela Wegener, Bakk Vitális Kinga és Bokor Tibor leleplezték a szobrot, a jelenlévők közül többen virágot helyeztek el annak lábánál, majd a Cristian Oroșanu karmester vezette brassói Kamerata Kronstadt hangversenye zárta az ünnepet.

Leleplezik a szobrot. Középen Michaela Wegener

2022-ben, 83 éves korában elhunyt Wilhelm Wegener, a New Fashion Rt. és Zarah Moden Kft. többségi tulajdonosa. A németországi üzletember a rendszerváltás után, 1999-ben negyedikként kapta meg a céhes város díszpolgára címet.

Befektetései révén nemcsak munkahelyet biztosított a kézdivásárhelyieknek, hanem adományai révén a települést is gazdagította. Az általa bejegyeztetett Pro Sanitate Alapítvány évente több tízezer eurót fordított jótékonysági célokra, mindig támogatta azt a közösséget, amely befogadta vállalkozását, évtizedek óta jelentős összegekkel segítette többek között a helyi egészségügyi intézményeket. Az évek során másfél millió euró értékű készpénzzel, gyógyszerrel és felszereléssel segítették a helyi kórházat. Az alapítvány fő célkitűzése a hátrányos helyzetű ifjak és sérültek támogatása, a fiatalok nevelése, egészséget fenntartó programok finanszírozása, valamint az idősek megsegítése.

2016 augusztusában a New Fashion Rt. tizenegy százalékos részesedését egy jelentős összeg kíséretében odaadományozta az általa Németországban bejegyzett W. Wegener Alapítványnak, amelynek a számlájáról a Pro Sanitate Alapítvány saját programjai számára hívhat le pénzeket. Ez gyakorlatilag a hosszú távú és biztos támogatását jelenti a céhes városban bejegyzett alapítványnak. 2019-ben a városnak adományozta a róla elnevezett parkot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2023. szeptember 13., 13:14
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Azt nem értem mi van ha Fruzsina apja.
   A kézdivásárhelyi önkormányzat döntött
   és szerintem a családja is beszállt a szobor készítésében,mert nem kispályások pénz ügyében.

   • User
    Dátum: 2023. szeptember 14., 12:49
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Hogy mi a baj?Az örökös irigység ,az!
    Inkább egy bákói vagy craiovai-na adták volna az alkotás jogát.Vagy tirnoveanunak(így kisbetűvel!),aki nagy szakértő szobor ügyben.Mert megkérdőjelezte ,hogy miért van szobra annak aki Avram Iancu ellen készített ágyút meg lőport(na ezt az utóbbit
    talán a nyári konyhában készítette bográcsban,mert ez ilyen brm…az a és o
    betüket megfelelő helyre kell felhasználni!

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 14., 9:33
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Kétségtelen, a szobor remek alkotás és a hálás gesztus is érthető a közösség részéről. De valahogy túlzott. Van, ki kastélyokat, értékes képtárakat, egész vagyonát adományozza egy közösség javára, kórházat, iskolát hoz létre, plakettet, esetleg mellszobrot kap, elneveznek valamit róla, megemlítik dokumentumokban, de kb. ennyi. Vajon majd minden üzletember Kézdin egész alakos szobrot fog kapni? Úgy-e tudjuk, hogy az adományok az adókból leírhatók?

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 14., 23:44
  ÉRTÉKELÉS: 4

  ezert a penzert meg a kiskutyajuk is a csontbol szobrot farag naluk. van meg mas tehetseges szobrasz is megse masok kapjak. erdekes hogy amig nem kerultek kozel a tuzhoz addig egy volt o is a tobbi ismeretlen amator kozott

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 18., 15:08
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A szobor szép, megérdemli Wegener úr.
  De ilyen lenne méltó Molnár Józsiás emlékéhez is. Vagy legalább virág a kőtömbök mellé.