Lehetőségeink fürdőidényben

Lehetőségeink fürdőidényben Kovászna megye

Évek óta változatlan a háromszéki „fürdőélet”, ha lehet ilyenről beszélni, hiszen a hatóságok is beismerik, hogy amíg a tavaink vízmintái nagyon jók, a körülmények, az infrastruktúra silány, arról nem is beszélve, hogy a közismertebb tavaknál továbbra is csupán „saját felelősségre” csobbanhatunk. Persze, ott vannak a strandok, medencék, ám ezek a kispénzű, szórakozni vágyó polgárok számára sokszor túl nagy anyagi megterhelést, luxust jelentenek. Arra voltunk kíváncsiak, idén milyen a tavak vizének minősége, illetve milyen lehetőségek nyílnak, ha a kánikulában víz alá merülnénk.
Minden évben ugyanazzal a helyzettel szembesülünk: Háromszéken adott a fürdőzési lehetőség, ám „hatóságilag” nem ajánlott.
– Tavalyhoz képest semmi sem változott. Május elején vettünk vízmintát a Besenyői-tó mindkét oldaláról, illetve a Rétyi-tóból is. Mi fürdésidényben átlag havonta kétszer veszünk vízmintát. Az eredmények jók, mondhatni „súrolják” a nagyon jót. A tavak gondnokainak viszont továbbra sincs működési engedélyük, ezt a lakossággal kell, hogy tudassák! A tavak körüli feltételek silányak – magyarázta dr. Alina Mihaela Bârzan, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda vezetője.

Megnyílt a megyeszékhelyi strand
Gyermeknap alkalmával nyitották meg a sepsiszentgyörgyi városi strand kapuit, a helyi önkormányzat tulajdonában levő Sepsi Rekreatív Rt. által működtetett létesítmény öt medencével várja a strandolókat. Újdonság, hogy tavalyhoz képest bővültek az étkezési lehetőségek, hogy a látogatóknak ne kelljen ezért elhagyniuk a strand területét – újságolta érdeklődésünkre Igyártó Gabriellla marketingigazgató.
Csupán a napozóágy bérlése emelkedett 8 lejre, a napi belépő továbbra is 20 lejbe kerül, a 18 év alatti, illetve 60 év fölötti személyeknek pedig fejenként 8 lejt kóstál. A délutáni jegy 15 lej: ezt 16 óra után lehet kérni. Újabb érdekesség, hogy egy új jegytípust is bevezettek idéntől, a családi jegyet 56 lej ellenében igényelhetjük: itt 2 szülő és 3 gyerek esetén egy gyerek ingyen mehet be. A strand naponta 10 és 20 óra között tart nyitva, további részleteket a www.rekreativ.club címen tudhatnak meg az érdeklődők.

Bálványost érdemes célba venni
Habár a Szent Anna-tóban idéntől tilos a fürdés, Bálványost érdemes célba venni, ugyanis számos más fürdőzési lehetőséget kínál. A borvízforrásairól és borvizes fürdőiről elhíresült üdülőtelep népszerű hidegfürdői közül idén öt medence áll az érdeklődők rendelkezésére – tudtuk meg Johann Taierling tulajdonostól. A Csokoládé, a Hamvas és a két kicsi Ikrek-medence mellett az Arany-medencét is felújították, így már az is használható. A borvizes medencék 15 fokos vize jótékony hatással is bír, többek között a vérkeringéssel és a reumával kapcsolatos problémákat orvosolja. A gyógyvizek kedvelői emellett továbbra is használhatják a szem- és lábvizeket, valamint a négy mofettát is.
Bálványos legnagyobb wellness- és kezelőbázisát a Grand Hotelhez tartozó Grand Santerra Spa kínálja. A komplexum hét medencével, három szaunával, gőzfürdővel és sókamrával garantálja a feltöltődést hétfőn 12 és 21, keddtől vasárnapig 9 és 21 óra között. A wellness részleget a szálloda vendégei ingyenesen, míg a külső vendégek hétköznap 45 lej, hétvégén 64 lej ellenében vehetik igénybe három órára. Gyerekek esetében az ár változó.
A strandolni vágyókat a bálványosi Istvana Panzió udvarán lévő kültéri medence fogadja, ezt azonban tavalytól csak a panzió szállóvendégei használhatják. Bálványos központjában a Cetate panzióhoz tartozó, út mellett elhelyezkedő medence jelenleg felújításra vár – ismertette Daragus Attila tulajdonos. Elmondta, amennyiben az erre a célra összeállított pályázatot sikeresen bírálják el, egy kisebb kezelőközpont is épül majd a helyszínen.

Öt belépés 175 lejért
Míg a Maksa községben levő Besenyői-tónál díjmentesen lehet fürödni, de csak saját felelősségre, a Benke-kúriában bármikor igénybe vehetjük a fedett medencét, aminek használata 30 lejbe kerül 3 órára (tel: 0267.345.788). Csernátonban a tavaly sikerült felújítani a Csókás-feredőt, de jelenleg sem az, sem az Ikavár alatti Malom-feredő nem alkalmas a fürdőzésre.
Kovásznán a Tündérvölgy felé található négycsillagos Clermont szállóban levő medence ötszöri használata 175 lejbe kerül (tel: 0267. 342. 123). A városközpontban levő, háromcsillagos Őzike szállóban július 4-től nyitják meg a medencét a nagyközönség előtt, és 30 lejbe kerül 2 óra, vagy bérlet esetén 100 lejbe 6 belépés (tel: 0267. 340. 401). A Kálvin utcában levő Botimi vendéglő medencéje június közepén nyílik meg, egy napra 20 lejbe kerül majd a használata. A fürdővárosban még a Clermont mögött található, négycsillagos TTS hotelben van medence, azonban azt csak a vendégek használhatják.

Erdővidéken még várni kell
Baróton egyelőre bizonytalan, hogy lesz-e idén strandolási lehetőségük a fiataloknak, mivel a polgármesteri hivatal nem kap úszómestert, így a 2011-ben, a Borvizek útja program keretében átadott városi strandot sem tudja működtetni. Az átadást követően a strand először 2013-ban nyílt meg, ám az ezután következő négy nyár során mindig akadt valamilyen probléma, amiért vagy csak rövid ideig vagy pedig – ahogy például a tavaly – egyáltalán nem üzemeltették.
Így az erdővidékiek számára marad az uzonkafürdői ún. „holland” strand, annak adminisztrátorától, Buhnea Mircea-tól viszont megtudtuk, hogy az idei megnyitás itt is késik, lévén, hogy a medencének szükségessé vált a felújítása, a munkálatokat pedig még ezután végzik el. A hűsölni vágyók számára ott van ezen kívül Uzonkafürdőn a borvizes fürdőmedence, de a kisbaconi, bölöni vagy zalánpataki népi feredőket is fel lehet keresni. Bölönben ugyanakkor a Borvizek útja kezelőközpont is várja vendégeit. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. június 7., 15:41
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A kézdivásárhelyi fürdőprojektet annak idején az MPP-s Rácz állította le, mondván, túl nagy beruházás, kell a pénz városnapokra, pedig előtte Török az alapokat már megkezte, csak folytatni kellett volna. Ennek már tíz éve, mostanig biztosan elkészült volna, ha akkor nem hagyják félbe.

  • User
   Dátum: 2018. június 8., 9:44
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Városi legendák keringenek arról is, hogy Rácz azért fújta le mert 1. Török magánterületre kezdte el a beruházást, (aminek csak a megtervezése 120.000 euróba került, s vagy 200.000 ezerbe a fölöslegesen beöntött betonalap, s amiről később a tervező is úgy nyilatkozott, hogy Brassónak is megterhelő lenne egy ekkora uszoda) 2. hogy az uszoda megépítésére az rmdsz által kialkudott közel ötmillió eurós vissza nem térítendő támogatást maga az rmdsz kaszálta el, miután Rácz lett a polgármester 3. hogy legutoljára Fejér László, akkor még csak vállalkozó, parlamenti képviselő tett ígéretet az uszoda befejezésére 2012-ben.
   Kézdin 2012 óta rmdszes a városvezetés, de a kátyuba esett terveket még mindig Rácztól kérik számon. Logikus.

 • User
  Dátum: 2018. június 8., 12:13
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A legendák keringenek, a tények maradnak: 2006-ban Kézdin hozzáfogtak egy uszoda építéséhez, megtervezték, elkezdték, pénzt költöttek rá, aztán 2008-ban jött az új vezetés, azt mondta, túl nagy, nem kell (egyébként a sportcsarnokot is luxusnak tartották), az addig ráfordított pénz elveszett, fürdési lehetőség azóta sincs.

  • User
   Dátum: 2018. június 9., 8:05
   ÉRTÉKELÉS: 4

   A valóságról és a legendákról. A rendszerváltástól eltelt 28 év alatt összesen 24 évet töltöttünk rmdsz-es vezetéssel, 4-et mással. Nincs uszoda. Ne haragudjatok, de ha 28 év alatt csak azzal lehet megmagyarázni valaminek a meg nem valósítását, hogy ezidő alatt 4 évig más is volt hatalmon, akkor ott valami nem stimmel. S nem csak az uszodáról lehet beszélni, hanem a Kaszárnyáról, a Vasút utcáról, a kórház bejáratáról, az üresen álló ipari parkról, a Fortyogóról, és még lehetne sorolni. Nem bűnbakkot kellene keresni folyamatosan, hanem megoldást, többre mennénk vele.

 • User
  Dátum: 2018. június 10., 12:46
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ez egyrészt nem igaz, mert nem csak négy évig nem volt RMDSZ-es polgármester, másrészt felépült a kórház, a sportcsarnok, ami mégiscsak fontosabb az uszodánál. Következett volna az is, de… A városi kórház hátsó bejáratának kérdését nem látom olyan horderejű problémának, amit bármelyik városvezetésnek fel lehetne róni. Az a kórház ügye. Én személy szerint inkább a strandot erőltettem volna, semmint a fedett jégpályát, de hát nem engem kérdeztek meg…

  • User
   Dátum: 2018. június 11., 23:20
   ÉRTÉKELÉS: 11

   Mindig olyanok mondják meg, hogy nem kell közelebbi bejárata legyen a kórháznak, akiket nem érint. A kórházat tudtommal nem távgyaloglóknak, hanem beteg embereknek építették! Nagyon kampányoltak annak idején a városvezetők, hogy milyen nagyszerű dolog, hogy új kórháza van a városnak, a politikusok nem győztek vele büszkélkedni, mekkora tett, hogy felépült.
   Ez igaz is, de mi volna, ha a szavazókörzetek is valahol a város szélén lennének, és kizárólag a túlsó oldaláról lehetne megközelíteni? Intézkednének-e a politikusok, városvezetők? Naná, mekkora sürgés-forgás lenne, hogy a dolog megváltozzon. Mert az már érdekük lenne, hogy oda eljusson mindenki. A kórházba? Jaj, az a kórház ügye… A beteg meg kerülje a várost, annyi, ha ki is lóg a bele. Nem kell ide strand, meg vagyunk fürösztve!

 • User
  Dátum: 2018. június 11., 7:58
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Másrészt bölcsen nem reagálunk arra, amit nem lehet cáfolni. De vegyük csak 1992-től, mert akkortól kezdődött hivatalosan a demikrácia. 🙂 Szőts Csaba – rmdsz, Szigethy István – rmdsz, Török Sándor – rmdsz, Rácz Károly – mpp, Bokor Tibor – rmdsz. Biztos vagyok benne, hogy mind hitük és képességeik szerint megpróbálták-megpróbálják a legjobban vezetni a várost. Az is természetes, hogy ez soha nem lehet 100%-os sikertörténet, mert nem csak a polgármesteren áll vagy bukik a vásár. Pl. balgaság lenne teljes mértékben felróni nekik a szigetelőgyár, a csavargyár, a keményítőgyár, a tejgyár megszűnését, vagy azt, hogy a scpc most is él, más földjén virágzik. De az sem segít, ha a hibát állandóan másban keressük, mert abból soha nem lesz megoldás, csak hibás. A kórház első!! bejáratáról pedig csak annyit: igenis a városvezetés dolga is, mert nem mindenki jár autóval, nem mindenki engedheti meg magának a taxit, legkevésbé az idős emberek.