Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Legyen kulturális autonómia!

Ismételten a bukaresti törvényhozás elé viszik Székelyföld autonómiatervezetét az Erdélyi Magyar Szövetség parlamenti képviselői. Erről a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának Regionális önkormányzati munkacsoport-ülésén beszéltek Budapesten, a magyar Országgyűlésben.

Hirdetés
Hirdetés

A Zsigmond Barna Pál és Molnár Zsolt vezetésével június 10-én zajlott tanácskozás napirendjén szerepeltek a magyar Európa tanácsi elnökség kisebbségvédelmi vonatkozásai, a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek önkormányzatisági problémái, valamint a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezések ügyei is.

Az Erdélyi Magyar Szövetség – az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt – képviseletében jelen lévő Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József beszámoltak az autonómiatörekvések állapotáról. A képviselők emlékeztettek: a kormányprogramban szerepel a kisebbségi törvénytervezet benyújtása is, melyre várhatóan szeptembert követően kerülhet sor. Zakariás hangsúlyozta: a törvény célja a kulturális autonómia intézményesítése kell hogy legyen, a politikai pártoknak pedig a nyár folyamán azokkal a civil szervezetekkel közösen kell kidolgozniuk azt, amelyek eddig is behatóan foglalkoztak a témával.

A KMKF munkacsoport ülésén Juhász Hajnalka miniszteri biztos az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának május 21-én indult féléves magyar elnökségének prioritásait ismertette, különös tekintettel a kisebbségvédelem jogi aspektusaira, célként fogalmazva meg, hogy e területet újra az ET tevékenységének középpontjába kell állítani. Kalmár Ferenc miniszteri biztos a magyar elnökséghez kapcsolódó kisebbségvédelmi konferenciák tervéről adott tájékoztatást. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott átfogó felvezető előadást tartott a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek önkormányzatisági és autonómia-lehetőségeit befolyásoló tendenciákról, kitérve a nemzetrészek törekvéseit összehangoló egyeztetések új kereteire is. 

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük