Felhívás!

Diószegi László ismét pontosított

A román sajtó eléggé gyakran írt arról, hogy – idézzük – „a magyar kormány évente eurómilliókkal támogatja az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK labdarúgó csapatokat”. Részletes elemzések is megjelentek, némelyik számonkérő, mások ámuldozó, irigykedő hangnemben vagy éppen követendő példaként, a román kormány felé üzenve.

A gsp.ro (Gazeta Sporturilor) hírportál a saját korábbi dokumentálódását és a magyarországi sajtóban megjelent interjúkat felhasználva újból körüljárja a témát, és Diószegi László szavaira hivatkozva több pontosítást is leközöl. Rámutat, a Liga 1 legutóbbi bajnokságában negyedik helyezett és ezáltal nemzetközi kupában is induló Sepsi OSK nem Magyarországtól (tehát nem a magyar államtól és kormánytól) kap pénztámogatást, hanem romániai és magyarországi szponzoroktól, de költségvetésének jelentős része a televíziós közvetítési jogokból származó részesedés. A 2020–2021-es bajnoki idényben ez a „tv-összeg” eléri a 2,4 millió eurót, ami a teljes költségvetésnek majdnem a fele. Ugyanakkor a játékospiacról is sok pénz jött a klubhoz, Safranko játékjogát például 125 ezer euróért vásárolták, a „továbbadás” viszont már 700 ezer eurót hozott a „konyhára”, vagy tavaly Tandia „eladása” is félmillió eurót ért.

„Nincsenek gondjaink Romániában amiatt, hogy a magyar nemzeti kisebbséghez sorolnának. Mindenütt elfogadnak, csodálattal néznek ránk. Persze, ha Bukarestben játszunk, ott nem vagyunk jó fiúk némelyeknek” – idézi a gsp.ro Diószegi Lászlót, aki az etnikai jellegű háttérről azt is elmondja, a csapat 77 százalékban magyarlakta városból való, mind a négy részvényese magyar nemzetiségű, a 25 alkalmazottból 24 magyar, s a játékosok között is vannak magyarok: Csiszér, a két Fülöp, továbbá Tamás vagy éppen Gabriel Vasvári (a gsp.ro ékezettel írja), aki nem beszél jól magyarul, de akinek a nagyapja magyar. A román hírportál felidézi egyik korábbi interjúját, ahol Diószegi László klubtulajdonos elmondja, tehetős cégektől, bankoktól várják az ajánlatokat az új sepsiszentgyörgyi stadion elnevezésére, reklám jellegű névhasználati jogára, ami remek kiegészítés lenne a klub költségvetésének.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.