Felhívás!

Legyen a mérce ugyanaz!

Legyen a mérce ugyanaz! Kovászna megye

Még mindig szükség van női érdekképviseletre, különösen a férfias szabályok szerint működő közéletben – erre a következtetésre jutott Benkő Erika, volt parlamenti képviselő négyéves, törvényhozásbeli tapasztalata után, ezért egy online kibeszélős műsorhoz, pontosabban a Székelyföldi nők közéleti műhelyéhez keresett és talált támogatást a háromszéki, illetve sepsiszentgyörgyi nőszervezeteknél. Az RMDSZ-székházban megtartott tegnapi sajtótájékoztatón, ahol a műhely többi tagja, Ájgel Ágnes, dr. Kondor Ágota, Magyarósi Imola is jelen volt, több részletet is megtudhattunk e rendhagyó kezdeményezésről.

Ájgel Ágnes, az RMDSZ nyolc éve alapított háromszéki nőszervezetének elnöke bevezetésként elmondta, eddigi tevékenységük a 17 tagszervezet által leginkább közösségformáló (főleg falun) és kulturális tevékenységekből állt: adománygyűjtés, előadások és könyvbemutatók szervezése, gyermekfoglalkozások apropóján gyűltek össze a nők. Ezek után nagy nyitottsággal fogadták Benkő Erika javaslatát egy gyökeresen más jellegű programra: ritkán felvetett, nőket érintő témákat, sztereotípiákat kellene bátran, nyilvánosan kibeszélni, ahogy azt az ötletgazda elképzelte.

– A saját politikai és közéleti szerepvállalásom alapján szűrtem le: szükség van arra, hogy a székelyföldi nők hasonló jellegű fellépése ne esetleges és helyzetfüggő legyen – mondta Benkő Erika. Korábbi tapogatózó beszélgetések előzték meg a komolyabb szervezkedést, a pozitív visszajelzések megerősítették abban, hogy van igény a vitára és párbeszédre a székelyföldi nőket érintő releváns témákról, így a megvalósításhoz társakat keresett. Járványhelyzetben a legjobb lehetőségnek a Zoom-közvetítésű műsor tűnt, melyre minden hónap második csütörtökén fog sor kerülni, és melynek állandó házigazdája ő maga és Kondor Ágota, a szentgyörgyi RMDSZ nőszervezetének elnöke lesz. A szakmai hátteret a műhelyben Ájgel Ágnes és Magyarósi Imola, valamint Kovács Blanka újságíró jelenléte biztosítaná. A műsorban egy-egy témát alkalmanként meghívottakkal beszélnének ki, máskor viszont példaként mutatnának fel sikeres életpályákat, vállalkozásokat, kezdeményezéseket maguk mögött tudó nőket. Azonban a férfiak sincsenek kizárva a meghívottak köréből.

– Ritkán találjuk meg a megfelelő fórumot fontos kérdések megbeszéléshez, illetve a bátorságot a megszólaláshoz – indokolta Kondor Ágota, miért vesz részt örömmel e műhelymunkában. Magyarósi Imola, a szentgyörgyi városi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője szerint a politikában a nőknek is kissé férfiasan kell részt venni, mert így szerveződik a közélet, reméli, a műsor által sikerül a két nem álláspontjait közelíteni. – Igyekszünk nyíltan beszélni mindenről és erre bátorítani másokat is. Jó, hogy inspiráló nők között lehetek, jólesett együttgondolkodni – fogalmazott.

A szervezők szeretnék, ha sikerülne olyan tartalmas beszélgetéseket levezetni, mely sokakban várakozást kelt, ha sokan bekapcsolódnának, ha sikerülne beazonosítani létező problémákat, illetve, ha kell, megoldásokra is javaslatok születnének, melyeket a parlamenti képviselők felé továbbítanának.
A csütörtöki, élő közvetítés linkjét az RMDSZ Háromszéki Nőszervezet Facebook-oldalán találják meg az érdeklődők. A műsorban bemutatkoznak a műhely tagjai, de szó lesz többek között a nők közéleti szerepvállalásának lehetőségeiről és a siker áráról.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.