Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Közeleg a határidő!

Közeleg a határidő! Kovászna megye

A csekély összegű (de minimis) burgonyatermesztési támogatásra jelentkező igénylők javarészt felsőháromszéki gazdák: a június–júliusban iktatott támogatási kérelmek közel kétharmada Kézdiszentlélekről, Kézdivásárhelyről, Csernátonból, Torjáról és Szentkatolnáról érkezett be a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatósághoz.

Hirdetés
Hirdetés

A mint arról korábban beszámoltunk: a termelők számára idén Burgonya Program néven hirdettek támogatási lehetőséget: az étkezési burgonya termesztését ösztönző, csekély összegű, legfeljebb 200 euró/ha értékű szubvencióra volt is érdeklődés. A némiképp túlbonyolított eljárás jelentős mennyiségű munkát adott a koordinálást végző mezőgazdasági igazgatóságnak. A megye szintjén több mint 5000 hektárt, azaz 3800 parcellát kellett azonosítani, a helyszínen leellenőrizni, termésfelértékelést végezni, ami meghaladta a szakemberek lehetőségeit, más megyék mezőgazdasági igazgatóságaitól és kifizetési ügynökségeitől (APIA) is segítséget kellett kérniük.

Az említett támogatást azok igényelhették, akik étkezési burgonyát termesztenek, az ipari célú felhasználásra szánt krumpliért nem jár a szubvenció. További feltétel volt, hogy az igénylő legyen bejegyezve a gazdalajstromba. Akik kérték a támogatást, ellenőrzésen estek át: a parcellák azonosítása, termésfelértékelés következett, a megyében 1164 gazda kérvényezte a szubvenciót. A program több lépésből állt, ezek közül a végső, harmadik szakasz határideje közeledik: a krumpli értékesítésének bizonyítása. A dokumentumok benyújtására a vonatkozó kormányhatározat november 29-ei határidőt szabott meg!

A Kft-k (SRL), egyéni és családi vállalkozások (Î.I./I.F.), valamint engedélyezett magánszemélyek (PFA) számlával (legfeljebb 5000 lej értékig fogadható el pénztárgépszalag), őstermelői nyilvántartásban szereplők pedig az értékesítési könyv lapjaival kell bizonyítsák a krumplieladást. A megyei mezőgazdasági igazgatóság felhívja az érintettek figyelmét, hogy csak megfelelőképpen kitöltött értékesítési dokumentumokat vesznek figyelembe, illetve a november 29-i határidőn túl sem értékesítési bizonylatokat, sem hiánypótlást nem fogadhatnak el. Az elszámolási papírokat személyesen kell eljuttatni a mezőgazdasági igazgatóság azon irodájába, ahol a nyár elején a támogatási kérvényt iktatták (Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Bodzaforduló vagy Barót). Elektronikus úton pedig a beszkennelt dokumentumokat a covasna2022@ yahoo.com e-mail-címre kell küldeni.

Fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások