Kilencven háromszéki küldött az RMDSZ kongresszusán

Kilencven háromszéki küldött az RMDSZ kongresszusán Kovászna megye

Kilencven küldöttet delegál az RMDSZ háromszéki területi szervezete a szövetség kolozsvári kongresszusára. A testület azzal a mandátummal bízta meg a résztvevőket, hogy Kelemen Hunort támogassák a szövetség elnökválasztásán. Ez annál is egyszerűbb lesz, hogy a jelenlegi elnöknek nincs kihívója. 

A 83 tagú Háromszéki Küldöttek Tanácsának (HKT) bővített ülésén száznál is többen vettek részt, hisz napirenden volt többek között Kelemen Hunor politikai beszámolója és az európai parlamenti választások is. Az ülést vezető Tamás Sándor úgy fogalmazott, tudomásuk van arról, hogy a háromszékiek sok esetben „szkeptikusak” az Uniót illetően, de „megkérdőjelezhetetlen”, hogy az uniós tagságnak „jótékony hatása van”.

Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt mondta: az Európai Parlamentben „együtt tudunk gondolkodni”, a magyarországi és felvidéki magyar képviselőkkel.

– Kell hogy legyen véleményünk európai kérdésekben is, ha jelen vagyunk, napirenden tudjuk tartani a számunkra fontos problémaköröket – hangsúlyozta Tamás Sándor.

Kelemen Hunor politikai tájékoztatójában kitekintést adott „a székelyföldet körbevevő országra”.

– Tavaly minden nehézség ellenére a szövetség végezte a munkáját. Mindent kontextusban kell nézni. Az RMDSZ 6-7 százalékához szövetségeseket kell keresni országos szinten, de szövetségest kell keresni minden megyében is, ahol magyarok élnek. Ezek a szövetségek mindig kompromisszumot jelentenek – magyarázta a szövetségi elnök.

Országos szinten a kormányzó koalíció a partner, amitől senki nem boldog, de a politikában „nem a szeretetet kell keresni, hanem az érdekérvényesítést”. Az ellenzék mindet megtámad, ami magyar vonatkozású, a koalíciónak pedig megvan a többsége az RMDSZ nélkül is. Fennáll a veszélye annak, hogy az RMDSZ elszigetelődik, amit „mindenképpen el kell kerülni”.

Az európai parlamenti választásokat fontosnak nevezte, mert – szerinte – „nem az Unióval van a baj, hanem azzal, ahogyan azt vezetik”. Ezt kell megváltoztatni, márpedig ennek „nem elviselői, hanem alakítói kell hogy legyünk” – mondta Kelemen.

– Az RMDSZ kongresszusának legfontosabb tétje, hogy olyan jövőképet rajzoljunk, amely visszaadja a reményt, hogy érdemes a szülőföldön élni és dolgozni – fogalmazta meg a szövetségi elnök, aki szerint eredményes volt az együttműködés a Magyar Polgári Párttal, és ennek folytatása „rajtunk nem múlik”.

A testület támogatását kérte és megkapta az EP-választásokra Hegedűs Csilla és Oltean Csongor. 

A „szűkebb” HKT elfogadta azt a kilencven személyből álló névsort, akik részt vesznek a szövetség kolozsvári kongresszusán. Ezek közül 51 hivatalból vesz részt (polgármesterek, parlamenti képviselők, stb.) 39-et a székek delegálnak: tizenegyet küldhet Sepsiszentgyörgy, tizenkettőt Kézdiszék, hatot Sepsiszék, és öt-ötöt Erdővidék és Orbaiszék.

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások