Az oktatás elsőrendű volt és marad

Az elmúlt tíz évben a város rangját emelő nagy projektek voltak a napirenden, ez áldozatokkal járt más oldalon, 2019-ben azonban az elmaradt apróbb dolgok és az oktatás lesznek az elsőrendűek. Mi elé néz a város 2019-ben, erről is beszélt Antal Árpád polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A parkolók, kis utcák, ezek járdái sokszor képezték panaszos olvasói levelek tárgyát. Mindenki ugyan nem könnyebbülhet meg e tekintetben idén sem, de ezen elmaradt feladatok legalább harmadát szeretné a város rendezni saját cége által. Ugyanakkor a nagyobb útjavítások is elkezdődnek tavasszal, a már elkezdetteket pedig befejezik. Más utcák esetében még folyik a közbeszerzési eljárás.

Az oktatási intézmények fejlesztését már korábban jelen mandátuma prioritásaként nevezte meg a polgármester, legalábbis infrastruktúrájukat a 21. század színvonalára emelni – ez a feladat. Decemberben pedig a kormány az országos fejlesztési programból 8-8 millió lejt utalt ki a Székely Mikó és a Mihai Viteazul Kollégiumnak felújítás céljára, de ez az összeg csak a költségek mintegy 40%-át jelenti, a többit az önkormányzatnak kell asztalra tenni három év alatt, és ez nagy erőfeszítést jelent majd. 2021-re már a szentgyörgyi iskolák többsége korszerű lesz – vetítette előre az elöljáró, megemlítvén azt is, hogy az oktatási intézmények hőszigetelésére benyújtott pályázatok közül több is nyert, az elutasítottakat pedig újra benyújtják.

A kisstadion munkálatait szeretné befejezésközeli állapotba hozni idén az önkormányzat, ugyanakkor a várost elkerülő terelőút tervezése jól halad, az ütemtervhez képest két hónapos előnyre sikerült szert tenni. A tervek hamarosan készen, ebben az évben a kisajátítások és a közbeszerzés is elindulnak, úgy néz ki, tartható, hogy 2022 december végéig megépüljön – fogalmazott a polgármester. A magyar állam által finanszírozott új kultúrközpont építéséhez a város már megkapta a 4 milliárd forintot, indul a tervezés, optimista forgatókönyv szerint az építkezés jövő tavasszal elindulhat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.