Hirdetés
Hirdetés

Ki és mikor kell hordja?

Ki és mikor kell hordja? Kovászna megye

A kulcsszó a zsúfolt környezet – ezt kell szem előtt tartani, mert zsúfolt környezetben nagyobb az új koronavírussal történő fertőzés veszélye – mondta el Todor Iulian-Constantin. Kovászna megye prefektusát arra kértük: értelmezze az általa koordinált megyei vészhelyzeti bizottság határozatát, amely – bizonyos helyzetekben – kötelező maszkviselést ír elő Háromszéken.

A prefektus szerint nem kell „megszorító intézkedésként” tekinteni a maszkviselésre.

– Azt szeretném, hogyha inkább megelőző intézkedésként fognánk fel. A Kovászna megyei új esetek száma hullámzó, napokig volt tíz fölött is (hétfőn egy volt, tegnap 18 – szm.). Ugyanakkor itt van mellettünk Brassó, amely az ország élvonalába tartozik az össz- és az új esetek számának tekintetében is. Mindössze arról van szó, hogy jobb megelőzni a bajt, mint utólag orvosolni – nyilatkozta a prefektus.

Hirdetés
Hirdetés

Hozzátette: bár a határozat konkrét helyszíneket is megjelöl, a maszkot zsúfolt helyen kell viselni.

– Bár az állomások, buszmegállók szó szerint benne vannak a határozatban, ha egyedül várja a vonatot a peronon, természetesen nem kötelező maszkot viselnie. Ami a maszkviselés időpontját illeti: a helyi vészhelyzeti bizottságok feladata, hogy ezt megállapítsák és látható helyen ki is írják. Kovásznán például, ahol bizonyos napszakokban, bizonyos helyeken, több turista gyűlhet össze, a helyzetet a legjobban ismerő helyi bizottságnak kell eldöntenie, hogy hol, és hánytól hányig tartja indokoltnak a maszkviselést – magyarázta Todor Iulian-Constantin.

A megyei vészhelyzeti bizottság hétfői döntése értelmében Kovászna megyében keddtől kötelező a védőmaszk viselése a piacokon, buszmegállókban és más forgalmas nyílt tereken, a teraszok és játéktermek pedig 23 óráig tarthatnak nyitva.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. augusztus 5., 12:26
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Mi a megalazo a maszkba? Hat nem arrol szolt a “kiserlet” elejen a szoveg,hogy csak aki kohog stb. az viseljen maszkot???De hat a kekszemuek bevasaroltak es most elkell adjak.PENZrol szol az egesz.

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 5., 21:31
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Megalázó? Igen, azt hiszem érzem mire gondol aki ezt írta. Talán arról van szó, hogy egy fölösleges intézkedést kell végrehajtani, akkor is mikor nem indokolt. Semmi köze nincs ahhoz, hogy kire vigyázunk és hogyan. Nagyon sok helyen közölték már, hogy a maszk nem véd meg. Persze, próbálják bizonyítani az ellenkezőjét, nem sok sikerrel. Vajon miért nem lehet meggyőzni a maszk hatékonyságáról az embereket? Mert a magyarázatokban nincs logika. Az egészségügyi világszervezet is elmondta az elején, hogy a maszk nem véd. Aztán rájuk szólt valaki és visszakoztak. Igazán röhejes azt látni, hogy a politikusok tüntetően felteszik a mikrofon előtt, mikor a közelükben abszolút senki sincs. Talán attól tartanak, hogy a mikrofon visszatüsszög? Vagy inkább propagandaeszköz a tüntető maszkviselet? Tudják mitől véd a maszk? A büntetéstől. Vagy a lázmérés a bevásárlóközpontoknál… Komolyan elhiszi valaki, hogy az emberek lázasan fognak bevásárolni menni? Annyira hülye valaki? Lázas beteg ember nem szokott boltba járni. Ki az, aki ezt az intézkedést hozta? Milyen gyakorlati érzéke van? Egy falusi bácsikának aki sose járt ki a faluból, több esze van, mint akik ezt kitalálták! Valamikor katonaságnál gyakran büntettek gázmaszkviseléssel. Vajon volt harci gáz a közelben? Nem, a megalázás volt a lényeg! Hogy még lélegzeni se tudj rendesen! Féltett minket a káplár, tiszt, altiszt aki ezzel büntetett, hogy nehogy megöljön a harci gáz? Na persze! Ahogy ma is féltenek kormányék, prefektusék, nehogy bajunk essen. Csakis a mi érdekünk lebeg a szemük előtt. Semmi más, ezért igyekeznek nekünk önrendelkezést, jogokat adni nekünk. Tejbe-vajba fürösztenek!