Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kevés a helyi termelő cég

Kevés a helyi termelő cég Kovászna megye

A helyi vállalkozók közös online értékesítési platformjának kiépítésére készül a Háromszéki Közösségi Alapítvány, e célból már felmérést készített a vásárlók körében, csütörtökön pedig a kezdeményezők egy közel 40 vállalkozó részvételével megtartott videókonferencián mutatták be annak eredményeit és elképzelésüket, illetve meghallgatták a székelyudvarhelyi Helyénvaló bolt menedzserét is a helyi termékek értékesítésének tapasztalatairól. Mindezt azért, hogy a haromszeki.ro weboldal fejlesztését a megfelelő irányban kezdhessék el.

A Sapientia EMTE csíkszeredai karának oktatói, dr. Nistor Laura és dr. Telegdy Balázs augusztusban készítettek felmérést arról, hogy lenne-e igény egy háromszéki Emag-szerű webboltra. Arra a következtetésre jutottak, hogy az eddig is rendszeresen online vásárló 40%-nyi vevő mellett újabb 30% szokott rá arra, hogy legalább alkalmanként éljen a netes vásárlás lehetőségével, bár, mint kiderült, élelmet nem, inkább élvezeti, ipari és ruházati cikkeket szeretnek az interneten rendelni. A megkérdezettek közel háromnegyede viszont helyeselte a HKA kezdeményezését.

Hirdetés
Hirdetés

Márton Judith, az udvarhelyi Helyénvaló bolt működtetője elmondta, a főleg helyi kistermelők termékeit értékesítő üzlet próbálkozott az online értékesítéssel is, de az csak a szükségállapot idején működött, akkor is alig. Tapasztalata szerint a székelyek még nem áldoznak a helyi termékekre, inkább vadásznak az Emag, Amazon akciós ajánlataira, ezzel nehéz lesz versenyezni.
Hogy pontosan mire is készül a HKA, azt Bereczki Kinga igazgató mondta el: egy olyan önfenntartó platformra, amelyen keresztül több helyi vállalkozó (termelők, kereskedők, szolgáltatók) értékesítheti termékeit. A cégek megrendeléseiket maguk kezelnék, a szállítást is maguk intézik, miután a rendszer mindenkinek jelzi a rendelést, de az árunak 2 napon belül kötelező módon a vevőhöz kell érnie. A forgalom után százalékot fizetnek az alapítványnak, így lenne a rendszer önfenntartó. Az alapkoncepció megvan, de még formálódik, elsőnek a technikai feltételeket tárgyalják meg a kezdeményezők, majd személyesen is felkeresik a vállalkozókat, hogy társuljanak. 2021 tavaszára tervezik az indulást.

Nálunk ugyan még kevés a termelő cég, az interneten keresett termékeket előállítók nagyon kevesen vannak vagy egyáltalán nincsenek a megyében, ezért az import vagy elektronikus cikkeket forgalmazó kereskedőknek is helye lenne a haromszeki.ro weboldalon, hiszen ők is helyben adóznak, helybeli munkaerőt foglalkoztatnak, tehát a helyi gazdaságot erősítik. Legfőbb cél pedig helyben tartani azt a pénzt, amit a multiknál, a nagy webáruházakban költ el a háromszéki ember, és amellyel tulajdonképpen az egész közösség gazdasági stabilitását ássa alá az egyén akkor, amikor azt nézi, hogy a leg­olcsóbbat vegye.

– Ez egy ördögi kör. Ha mindenki csak az egyéni érdekét nézi, akkor hosszú távon a közösség veszít. Fel kellene ismerni, hogy szükség van az összefogásra és az öntudatos vásárlásra. Ha a helyi vállalkozók megerősödnek, akkor már akár ők is tudnának kedvezményeket kínálni – vélekedett Bereczki Kinga.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 27., 8:43
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Az is kell az RMDSZ-nek, keves helyi ceg es a multi is csak minimalbert adjon mert a szegeny embert jobban lehet vezetni, hogy nem sul ki a szemuk, hitvany banda az egesz es most korulirjak az egeszet tudomanyosan.

 • User
  Dátum: 2020. november 27., 9:25
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Jó 5 let, de tartsák be a higiéniai szabályokat, mert sokan piszkosak még a standon is! Ja és az árak….szükséges a profit, de 1ből ne 3-400%ot próbáljon kihozni!😆