Felhívás!

Cucu sikerei

A sárkánydomb építésének megakadályozását hozza fel „nagy sikerének” Sebastian Cucu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjelöltje. A volt prefektus kifejtette: „megerősített államhatalomra”, kétnyelvű iskolákra van szükség, és „meg kell védeni” a román nemzeti szimbólumokat. Ő képviseljen a parlamentben?

Cucu büszkén meséli el, hogy minden eszközével harcolt azért, hogy ne épüljön meg a prefektúra elé a sárkánydomb néven közismertté vált térplasztika. A „földhalomnak” nevezett „aberráns urbanisztikai projektnek” semmi más célja nem volt – mondja Cucu –, minthogy eltakarja a „nemzeti történelem dicső alakjának” szoborcsoportját. A képviselőjelölt szerint ez a terv amellett, hogy „törvénytelen volt” (semmiből ki nem derült, hogy miben állt volna törvénytelen volta), „destabilizálta volna a békés együttélést”.

Az államnak meg kell erősítenie jelenlétét a megyében, hogy megtartsa tekintélyét, és hogy megteremtse az „annyira szükséges közigazgatási egyensúlyt”. Ugyanakkor szükség van az egyensúlyra az oktatás terén is, ahol a román iskolákat „számos esetben hátrányosan megkülönböztették”, és ez ügyben újra kell gondolni az iskolahálózatot.

Meglátása szerint, a kétnyelvű iskolák hiányában programokra van szükség, amelyek ellensúlyozzák a „szélsőséges kicsapongások” alapját képező „retrográd etnicizmust”. Parlamenti képviselőként tovább szeretné vinni azokat a kezdeményezéseket, amelyeket már prefektus korában is támogatott, amelyek védik a román szimbólumokat a „nemtelen támadásoktól”, illetve céljának tekinti, hogy továbbra is megakadályozza „bizonyos földterületek törvénytelen visszaszolgáltatását”.

Hogy mit ért Sebastian Cucu a „békés együttélésen”, és miket tett ennek érdekében, azt most nem soroljuk fel, emlékezhetünk rá. Ez is egy szempont lehet, amikor eldöntjük, hogy elmegyünk-e szavazni vagy sem. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.