A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Kettős ünnep Feldobolyban

Kettős ünnep Feldobolyban Kovászna megye

Lélek és öntudaterősítő, ugyanakkor felemelő ünnepségre, székely zászló és világháborús emlékmű avatására került sor az elmúlt hétvégén a Nagyborosnyó községhez tartozó Feldobolyban.

A legelesettebbnek tűnő településen is felpezsdülhet az élet, ha akad egy maréknyi elhivatott ember, aki tenni akar ennek érdekében. Esetünkben ez a szerep a Feldobolyi Kulturális és Közösségi Egyesületet létrehozó György Alpár Jánosnak, Pásztor-Solnár Gyulának és Tegző Noémi Apollóniának jutott. Hozzáállásuk gyümölcseként, valamint a Bethlen Gábor Alap anyagi támogatásával kerülhetett sor a hármashalmot formázó egykori zászlótalapzat és hősök emlékművének felújítására. Szombaton pedig ennek az újraavatási ünnepségére, amelyet sikeresen hangoltak össze a Székely Nemzeti Tanács által adományozott székely zászló felvonásával.
Az eseményt több magas rangú tisztségviselő, így dr. Hadászi Gabriella, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának munkatársa, Tamás Sándor megyetanácselnök, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Balogh Zoltán, a kézdi-orbaiszéki református egyházmegye esperese, Kis József, Orbaiszék RMDSZ-elnöke, Zágon polgármestere, valamint Kommandó és Kovászna elöljárója is megtisztelte jelenlétével. „Akik zászlót bontanak, ezzel a környezetük tudomására hozzák, hogy itt akarnak maradni. Aki zászlót bont, várat akar védeni, és ezt a szellemiséget továbbadni az utána következő nemzedékeknek” – fogalmazott egyik lelkésztársát idézve Székely Róbert tiszteletes, mielőtt megáldotta volna a székely önazonosság jelképét.
Ezt követően a faluból és Háromszék különböző sarkaiból összesereglett gyülekezet a hősök emlékművéhez és a mögötte álló egykori országzászló-talapzathoz vonult, amelyen újra lengedezett a magyar lobogó. Itt elsőként Kanyó Antal, Nagyborosnyó alpolgármestere köszöntötte a szép számban egybegyűlteket. Utána Tamás Sándor emelkedett szóra, akitől többek között azt is megtudhattuk, hogy ezen a helyen 1941. június 1-én vonták fel első alkalommal a nemzeti zászlónkat. A Nagy Lázár és Nagy Zsigmond mesterek által készített világháborús emlékmű kőből és téglából, az országzászló talapzata és a hármashalom terméskőből készült. A talapzat 1944 után is megmaradt, csak a zászlórudat és a magyar zászlót vették le, 1963-ban a községi párttitkár le akarta bontatni, de az első – már amúgy is kimozdult – kő kivétele után a falubeliek leállították a műveletet.
A továbbiakban dr. Hadászi Gabriella konzul, Kis József polgármester, valamint Balogh Zoltán református esperes osztotta meg az alkalom szülte gondolatait a jelenlévőkkel. A rendezvény a helybéli és lécfalvi gyerekek ünnepi műsorával, koszorúzással, valamint a magyar himnusz közös eléneklésével zárult. A Vitézi Rend háromszéki állományának tagjai mindkét helyszínen díszőrséget álltak, ezzel hozzájárulván az eseményekhez illő méltóságteljes hangulat megteremtéséhez. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.