Felhívás!

Kellenek-e vágópontok Háromszékre?

Kellenek-e vágópontok Háromszékre? Kovászna megye

Háromszéken a vágópontok hiánya legtöbbször a húsvéti ünnepek környékén –pontosabban a bárányvágás kapcsán – válik aktuálissá, pedig egyes településeken állandó jelleggel is szükség lenne ilyenekre – derült ki háromszéki településvezetőkkel megejtett beszélgetésünk során.

A megyei főállatorvos elmondta, a megyében két engedélyezett nagyobb vágóhíd működik, Lemhényben és Miklósváron. Az évek során csupán egy alkalommal, egyetlen polgármesteri hivatal igényelte vágópont létrehozását.

– Ezelőtt 8-9 éve kérte Nagybacon, hogy ideiglenes vágópontot hozhasson létre, de a következő évben már nem tartott rá igényt – részletezte dr. Sikó.

Települések elöljáróit kérdeztük, a vélemények megoszlanak.

– Nálunk családon, kapun belül megoldják az állatlevágásokat az emberek. Húsvét környékén pedig a nagyobb juhos gazdák élő állatként adják el, értékesítik a bárányokat. A vágópont létrehozásánál felvetődik az a kérdés is, hogy mennyivel emelné meg a bárányok árát egy ilyen létesítmény, aminek fenntartási, működtetési költségei vannak – magyarázta Dombora Lehel, Réty polgármestere.

Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere szerint az engedélyeztetés nehéz, bürokratikus folyamat, vannak olyan feltételek, amit egy húsvéti bárányvágásért nem érdemes teljesíteni.

– Ennek ellenére úgy gondolom, hogy Mikóújfalu és Málnás községek közösen fenn tudnának tartani egy ilyen vágópontot, hiszen igény van a friss húsra, a bio-termék egyre fontosabb az embereknek. Pályázat útján kéne ezt kivitelezni – véli Demeter.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások