Felhívás!

Kamerákkal védett erdők

Kamerákkal védett erdők Kovászna megye

Az állami erdészeti hivatal, a Romsilva bejelentése szerint országszerte közel 180 kamerát helyeztek ki az erdőkbe, erdei utak mentén, a legtöbbet Krassó-Szörény, Botoșani, Maros, Bákó, Brassó, Hunyad, Szeben, Máramaros, Suceava és Vâlcea megyékben. Kovászna megyében négy kamerát működtetnek, olyan problémás területeken, ahol a nehéz megközelíthetőség miatt gyakori az illegális erdőirtás.

J elenleg az árapataki és csomakőrösi erdőkben vannak elhelyezve a megfigyelőrendszerek. Tekintetbe véve, hogy a kamerákat könnyen kiszúrhatják, el is lophatják a fatolvajok, azokat rendszeresen költöztetik, az állami erdészetek, illetve olyan magánkézben levő erdők, közbirtokosságok területét is megfigyelik, amelyek kezelésére szerződést kötöttek.

Az erdészeti igazgatóságot hamarosan ellátják egy olyan drónnal is, amely képes éjszaka is filmezni, többcélú felhasználásra: az eszköz segíthet majd beazonosítani a széldöntéseket, illetve azokat a kirándulókat is, akik nem arra kijelölt helyen gyújtanak tüzet erdőkben, erdők közelében. Reményeik szerint pedig a drónfelvételek biztonságot, védelmet jelenthetnek az erdészeknek is a bántalmazó fatolvajokkal szemben, egyben bizonyítékot szolgáltatnának. A falopáson ért személyek ugyanis leggyakrabban elszaladnak a helyszínről, az erdészek számára nem biztonságos az általában erdőközeli lakhelyükig követni őket, a drónfelvétel azonban pontosan megmutatná, hogy a rossz hírű negyedek melyik lakásába ment be az elkövető.

Tervek szerint úgynevezett bodycam, azaz testkamera is segíti majd az erdészek munkáját, ezekből öt darabot szeretnének vásárolni, jelenleg egynek a tesztelése zajlik. Előnye, hogy az erdész egész műszakját rögzíti, a felvételeket tárolja, és pontos, GPS-alapú helymeghatározást is biztosít, végig követhető a megtett útvonal. A felvételek egyértelmű bizonyítékot jelentenek a jogi eljárás során is a tetten ért fatolvajok terhére.

Országszerte 177 rögzített kamerát működtet a Romsilva, ám 1600-nál többre lenne szükség, hogy megelőzhető legyen a falopás – szögezi le a hivatal. Vannak közöttük olyan performáns Licence Plate Recognition (LPR) funkcióval ellátott eszközök, amelyek automatikusan leolvassák és az adatbázisban azonosítják a rögzített rendszámtáblákat, ezáltal pontosan követhető a faszállítmányok útja. Folyamatosan növelik a kihelyezett kamerák számát, és tervek szerint a jövőben összekötik majd a SUMAL 2.0 informatikai rendszerrel is, így valós időben ellenőrizhető lesz, hogy az állami erdőkben kivágott faanyagra megvannak-e a hivatalos engedélyek.

Az állami erdészeti hivatal jelenleg 3,13 millió hektár erdőt adminisztrál, ami az ország erdős területeinek mintegy 48%-át teszi ki, és további 1 millió hektár erdő kezelésében vesz részt, szerződéses alapon. Ugyanakkor 22 nemzeti park és 12 állami ménes is az ügykezelésébe tartozik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.