Hirdetés
Hirdetés

Jogerős: nem kell kitűzni a román zászlót a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára

Jogerős: nem kell kitűzni a román zászlót a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára Kovászna megye

Dan Tanasă, újságíró és civil aktivista saját Facebook-oldalán tett közzé egy cikket, amelyből kiderül, hogy a Brassói Táblabíróság elutasította az általa vezetett egyesület fellebbezését, amelyet a Kovászna Megyei Törvényszék döntése ellen nyújtottak be a megyeszékhelyi önkormányzat tornyán lévő román zászló ügyében.

Hirdetés
Hirdetés

Az idézett forrás szerint 2018 decemberében a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) beperelte Antal Árpád polgármestert, követelve, hogy tűzze ki Románia nemzeti zászlaját a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára. Erre azután került sor, hogy három évvel korábban a polgármester levetette a zászlót az intézmény tornyáról. Az ADEC 2019-ben nyilvánosan felkérte a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, a Kovászna megyei prefektúra, és a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Polgári Fórumának vezetését, hogy csatlakozzanak a keresethez. „De nem voltak hajlandóak” – jegyezi meg Tanasă.

Első fokon a Kovászna Megyei Törvényszék megalapozatlanként elutasította Tanasă, az ADEC képviselője által benyújtott kérelmet Sepsiszentgyörgy polgármesterével szemben. A bírák azzal érveltek, hogy jelenleg két zászló van kitűzve a főbejárat felett, és a torony jelenlegi kialakítása nem teszi lehetővé a román zászló kitűzését a korábbi helyre.

„Antal Árpád polgármester technikai okokra hivatkozott, amikor megtagadta a román zászló újbóli felhúzását ott, ahol 20 évig lobogott, a bíróság előtt pedig arra hivatkozott, hogy az ott lobogó zászló sérti a város magyar közösségének érzéseit” – áll a cikkben. „Az ADEC fellebbezést nyújtott be, de a brassói ítélőtábla bírái az RMDSZ sepsiszentgyörgyi polgármestere mellett döntöttek. (…) 2010-ben Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere kijelentette, hogy a hivatal tornyán inkább a város zászlóját tudná képzelni , amelyet ugyanabban az évben fogadott el a tanács” – írja Tanasă.

(jurnalul.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük