Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Internetes átverések korszaka

Internetes átverések korszaka Kovászna megye

Az országos rendőrség a Microsoft céggel közösen kezdeményezett figyelemfelkeltő kampányt, miután számos polgárt átvertek, személyes adataikhoz fértek hozzá olyan törvényszegők, akik Microsoft-alkalmazottaknak adták ki magukat. Tóth Zsigmond, a háromszéki rendőrség bűnmegelőzési osztályának vezetője a napokban osztott meg pár átverési technikát, illetve ezek elleni védekezési módot lapunkkal.

„Senki sincs biztonságban az interneten!” – fejtette ki Tóth Zsigmond, hozzátéve, bizonyos védekezési módszerekkel, tudatos magatartással számos csalást háríthatunk.
Az internetes átverés egyre nagyobb méreteket ölt, hiszen a Microsoft tavaly szeptemberben közzétett statisztikái szerint világszinten a fogyasztók, elektronikai kütyüket használó személyek 63%-át (!)célozták már meg hasonló törvénysértéssel, mi több, minden 10 személyből 1 anyagi kárt is szenvedett.

Jelentős anyagi károkat a 24–37 éves (főként férfiak) körében je­gyez­tek, a Microsoft havonta 11 ezer jelzést kap átverésekről, ilyenfajta próbálkozásokról.

Romániában egyelőre nem elrettentő ezek száma, de itt is felütötte fejét a „hamis technikai támogatásos” módszer – fejtette ki Tóth.

Hazánkban a bejelentők 10%-a szenved anyagi kárt, illetve leggyakrabban az idősebb személyek esnek áldozatul.

Hirdetés
Hirdetés

– Netezés közben egy ablak ugrik fel, amely a Microsoft nevében technikai gondra figyelmeztet. Ha ilyennel találkozunk, akkor ezt az ablakot azonnal csukjuk le. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy valóban technikai problémákkal küszködünk-e, vagy sem, akkor inkább mi teremtsük meg a kapcsolatot a Microsoft céggel. Az említett cég soha, de soha nem veszi fel önkényesen a kapcsolatot a felhasználókkal, ezt a műveletet mi kell kezdeményezzük – avatott be a bűnmegelőzési osztály vezetője.

A csalási módszerek ennél sokkal változatosabbak, egyeseket telefonon is felhívnak, vagy a megadott telefonszámon az átvertek maguk tárcsázzák a törvényszegőket, és az internet, no meg az óvatlan polgár segítségével rákapcsolódnak a számítógépekre, személyes adatokhoz férnek hozzá, illetve bankszámlákat is leüríthetnek.

– Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy bármilyen átverési próbálkozást jelezni kell a rendőrségnek akár telefonon, személyesen, vagy az alábbi címeken: , illetve , vagy a Microsoft cégnek a honlapon.

Tolvaj-Marin Nicoleta, a megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, Háromszéken is jegyeznek internetes csalásokat, de egyelőre – a statisztikák alapján – nem lehet jelenségről beszélni.

– Nálunk főként azért panaszkodnak, mert online, az internet segítségével vásárolnak a polgárok, akik miután fizetnek, egyáltalán nem kapnak terméket, avagy más terméket, netán gyengébb minőséget kapnak pénzük ellenében, mint amit ígért az eladó – összegezett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük