Hirdetés
Hirdetés

Hódok okoznak gondot

Hódok okoznak gondot Kovászna megye

Barátságos mérkőzés folyik az uzoni szabadidőparkban az emberek és az állatok között, a Feketeügy holtárka mentén kialakított szabadidőparkban, ahol a hódok eddig egypontos előnyben vannak az önkormányzattal szemben.

Amikor nyolc éve létrehozták a Holtárok menti szabadidőparkot, a víz partjára lombhullató fákat, díszcserjéket, élősövényt is ültettetett a polgármesteri hivatal. Időnként megjelenik ott egy-egy hódcsalád, és ezen fák némelyikét „elejtik”. Ezért a hivatal dróthálóval vette körül a vízparti fákat, ám az állatok most beljebb merészkedtek, a parttól 5-10 méter távolságra elhelyezkedő díszcserjéket, sövényt alkotó bokrokat is lelkesen kidöntögetik, és építik váraikat. Decemberben mintegy 15 fűzfa esett áldozatul és 26-27 méternyi a díszcserje-sövényből, a vízben két nagy hódvár épült belőlük. De „itt ők vannak otthon, ugyanis ez a park része a Rétyi Nyír és Uzon-Szentivánlaborfalvi tavak Natura 2000-res területnek” – mondta Ráduly István polgármester, aki most arra készül, hogy 60-70 méter hosszan dróttal védje a parkot határoló sövényt.

Hirdetés
Hirdetés

Ezt ajánlja Berde Lajos, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal munkatársa is, illetve a fák törzsének bádoglemezes borítását 1 méter magasságig ott, ahol lakóházak, gyümölcsöskertek vannak a folyóvizek partján. – Ha nem jutnak nyersanyaghoz, az állatok továbbállnak. Valószínű, hogy mind a két várat két állat, azaz egy hódpár használja, ebben az időszakban ugyanis nem igazán lehetnek kölykeik – mondta. Mint megtudtuk, a megyében ritka a hód-ember konfliktus. Érdeklődtünk a háromszéki hódállományról is, de nem létezik megyei statisztika e védett állatok számáról – közölte.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 17., 18:28
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Amiért nem tudnak ilyen konfliktusról nem azt jelenti,hogy az emberek nem végzik ki a hódokat.Annak ellenére,hogy védett állatok.Nem beszélve arról, amikor a patakok medrét kotorják és élvezik az esetlen kölykek kínját.