Felhívás!

Híre-hamva nincs a pótléknak

Lassan egy éve, hogy elkezdődött a koronavírus-őrület, és kihirdették a szükségállapotot. Azoknak, akik abban az időben helyt álltak, valamirevaló védőfelszerelés nélkül ellátták a rászorulókat, kockázati pótlékot ígértek. Egy részük az ígérettel maradt.

A Diakónia otthongondozó szolgálat munkatársainak a szükségállapot alatt nem okozott problémát, hogy melyik védőfelszerelést használják, ugyanis nekik egyáltalán nem volt semmilyen. De mentek, másképp nem tehettek, a jobbára egyedül élő idős embereknek nem lehetett azt mondani, hogy várjanaK egy fél évet, míg a kormány közbeszerzi a védőfelszerelést, míg vitatkoznak és veszekednek, míg lebukik az első tömbházlakrészi dohányáru-kereskedő cég azzal, hogy használhatatlan maszkokat hoz feláron stb.

– Mi nem kértünk, és valójában nem is számítottunk arra, hogy valamiféle pótlékot kapunk azért, mert teljesen védtelenül, egyik idős embertől a másikig megyünk. De adtak. Törvényt fogadtak el róla. Csép Andrea képviselő asszony nagy győzelemként hirdette meg, hogy nemcsak az állami kórházak, hanem a civil szociális ellátó lánc tagjai is kapnak pótlékot. Meg is köszöntük, hogy ránk is gondoltak. Kár, hogy azóta sem kaptunk egyetlen banit sem. Én – a magam részéről – lemondtam már erről, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem esik rosszul – nyilatkozta megkeresésünkre Tóth Anna.

Az otthongondozó szolgálat vezetője azt mondja: napi nyolc órában 67 településen látják el az idős embereket, „nincs idejük sztrájkolni”. Elismeri: a Sanitas szakszervezet, amelyhez munkatársainak többsége csatlakozott, „becsülettel kiáll mellettük” (legutóbb kedden tüntettek ezért (is) a parlament előtt – szerk.), de egyelőre semmi eredménnyel nem jártak. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.