Felhívás!

Tavaszi energiák a HKA-nál

Tavaszi energiák a HKA-nál Kovászna megye

Bepillanthattunk a Háromszéki Közösségi Alapítvány idei eseménynaptárába, és a kulisszák mögött folyó munka, de a begyűlt pénzalap felhasználási módja is átlátható lett azon a sajtótájékoztatón, amelyet Bereczki Kinga, a HKA ügyvezetője és Fleckhammer Ottó alapítványi elnök tartott.

Tavaly júliustól, tízéves partnerség után a Bertis cég kiállt a közösségikártya-programból, de újabb partnerekkel, a céges és egyéni támogatásokból így is 166 ezer lej gyűlt be, külső, főleg pályázati forrásokból több mint 100 ezer lej, azaz összesen 266.500 lejt hasznosított az alapítvány. Ebből 212 ezret a közösség hasznára fordított vissza a Napkapu és Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének programot és a szentgyörgyi 27-es tömbház lakóközösségét támogatva, illetve a jó teljesítményt nyújtó, rászoruló diákoknak juttatott ösztöndíjak formájában. Köztéri létesítmények és a haromszek.ro e-kereskedelmi portál fejlesztésére is költötték a pénzalap egy részét.

Tavaly 13 programot sikerült megvalósítani, ilyen a Napkapu-program, melynek keretében idén gyerekekkel szeretnének erdőt telepíteni, csakhogy ehhez a városi önkormányzat támogatása is szükséges. Az eredeti helyszínt, Szentgyörgy Sugásfürdő felé eső határában be kell keríteni vagy elcserélni, ugyanis az Őrkő közelségében sok elültetett csemete áldozatul esett a szekereknek.

Az Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének programról a projektfelelős Fleckhammer Ottó beszélt. A 10 éves lefutású program eredeti célja szerint 2023-ig 40 ezer őshonos gyümölcsfának kell a kertekbe kerülnie, a gyakorlatban ennél valószínűleg sokkal több lesz, mivel szinte minden önkormányzat megszavaz még pár ezer lejt arra, hogy az ingyenesen biztosított csemetéken felül jutányos áron továbbiakat is vásároljon a növekvő igényt látva. Tavaly az alapítvány 20 ezer lejt szánt e célra, több mint 5000 fácskát osztottak ki, amelyeket egy minősített felvinci, illetve udvarhelyi faiskolából szereztek be, idén már 6000 lenne a dédelgetett cél, ha megfelelő számú szponzor beszáll még a programba.

Kiemelt fontosságú programja a HKA-nak a haromszeki.ro kereskedelmi portál beindítása. Ahogy azt a fejlesztő, Toró Attila elmagyarázta, jelenleg a felhasználói felület kétnyelvű változatán (angolból kell magyarra és románra fordítani) dolgozik, élesben várhatóan április közepén fog működni az oldal.

Végül a legközelebbi és legjelentősebb programja az alapítványnak az online Civil Licit. A szervezők remélik, az év legjelentősebb adománygyűjtő akciójába nagyon sokan bekapcsolódnak, az esemény kétórás élő közvetítésben fog zajlani március 18-án 18 és 20 óra között. A Facebook-eseményhez megadott linken lehet csatlakozni, ha valaki támogatni szeretné, akár csak 50 lejjel az erdőültetést vagy a csernátoni intergenerációs programot, mely gyerekeket és öregeket hozna össze közös tevékenység keretében. Baróton szintén a délutáni oktatás folytatásához szükséges a pénzkeret, emellett azonban a HKA folytatja a 27-es tömbház hátrányos helyzetű lakóközösségének mentorálását, és újdonságként az Olt folyó tisztítására is akciót szervez. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.