Felhívás!

Hatalmas az érdeklődés

Óriási figyelem övezi a mezőgazdasági minisztériumnak a hazai paradicsomtermesztést támogató programját. Országszerte megkétszereződött a pályázó gazdák száma, és Kovászna megyében is jelentősen nőtt az érdeklődés.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a programban tavaly részt vevő két csernátoni és egy szépmezői gazda mellett további 11 személy érdeklődött a feltételek iránt.

– Ez a minisztérium egyik legsikeresebb programja, amelynek eredményeképpen tavaly november végén több mint tíz tonna jó minőségű, helyi termelésű paradicsom került a piacra. Van egy keretösszeg, ha az elfogy, nincs további támogatás, ezért azt gondolom, szerencsés lenne, hogy aki komolyan gondolkodik ezen, az nyújtsa be a dokumentációt, s majd meglátjuk, mi lesz belőle – javasolja az igazgató.

A kormányprogram 3000 eurós támogatást biztosít azoknak a gazdáknak, akik legkevesebb ezer négyzetméteren termesztenek paradicsomot üvegházban vagy fóliasátorban, és legalább két tonna termést értékesítenek. Országos szinten megkétszereződött (kilencezerre nőtt) azon gazdák száma, akik részt szeretnének venni a védett helyen termelt paradicsom programjában, és erre a kormány idén, akár a tavaly, 180 millió lejes keretet biztosít – nyilatkozta Petre Daea mezőgazdasági miniszter.

Az elmúlt esztendő első kilenc hónapjában Románia nagyjából 60.000 tonna paradicsomot importált, míg a kivitel ehhez képest elhanyagolható mennyiséget, mindössze 260 tonnát tett ki. A statisztikai adatok szerint egy román állampolgár évente átlagosan 31 kilogramm paradicsomot fogyaszt, ami három kilogrammal marad el az európai uniós átlagtól.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. február 26., 11:33
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Nekem elég 1 kg, tehát a somszéd ejsze 61 kg paradicsomot zabál! Én pityókával is pityókát eszek, mert rothad a nyakunkra 0.40 baniért sem kell senkinek! Addig unióznak és addig adják a menőknek az ingyen pénzt, h aki 10-15 ha területen akarna megélni az étlen döglik ha nem szereti a pityit!