Felhívás!

Háromszéken az egészségügyi miniszter

Háromszéken az egészségügyi miniszter Kovászna megye

Háromszékre látogatott az egészségügyi miniszter, minden háromszéki kórház vezetősége jelen volt a találkozón ahol megegyeztek abban, hogy integráltan kezelik a megyei egészségügyi rendszert. Az elkövetkezőkben a megyei sürgősségi kórház látja el a súlyos koronavírusos eseteket, a közepes vagy könnyű lefolyású fertőzéssel rendelkező betegeket átirányíthatják már nemcsak a kovásznai szívkórházba, hanem a kézdivásárhelyi és baróti városi kórházakba is.

„ Az elmúlt hónapban duplájára növeltük az intenzív terápiás ágyak számát. Ha szükséges, még tovább tudjuk bővíteni, gépek terén elég jól állunk, de óriási a hiány egészségügyi személyzetben. Hamarosan 45 új állást hirdetünk meg, orvosokra, asszisztensekre, kisegítő személyzetre egyaránt szükség van” – mondta el a találkozót  követően Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Minden háromszéki kórház vezetősége jelen volt a miniszteri találkozón, megegyeztek abban, hogy integráltan kezelik a megyei egészségügyi rendszert. Ehhez plusz finanszírozás is kell, ugyanakkor miniszteri rendelet módosítása is szükséges. Van, ahol fejleszteni kell, például a kovásznai szívkórház oxigénrendszer bővítésére van szükség, hogy a koronavírusos betegeket el tudják látni.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a járvány kitörése óta harmadszor ellenőrzi a megyei sürgősségi kórház működését, pénteken megtekintette a belgyógyászat épületének felújítási munkálatait, a járványtani szűrést lehetővé tevő moduláris sürgősség berendezését. Mint elmondta, megállapodtak abban, hogy a városi kórházak átvehetik a közepes és enyhe tünetegyüttessel küzdő betegek kezelését, míg a megyei kórház a súlyos, kritikus eseteknek nyújt ellátást, így a koronavírussal nem fertőzött betegek ellátását is biztosítani tudják Sepsiszentgyörgyön.

Kovászna olyan megye, ahol relatív kisebb az esetszámok növekedése. A járvány kezdete óta számolt 3000 esethez képest azonban csütörtökön itt is 100 új eset volt – hívta fel a figyelmet a tárcavezető a szabályok betartásának fontosságára.

András Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere elmondta, megfeszített tempóban dolgoznak már hónapok óta, a tevékenység megduplázódott a járvány előtti időszakhoz képest. Emlékeztetett, hogy nem volt jó döntés, hogy a kórház hónapokig csak koronavírusos fertőzött betegeket fogadhatott, ezért fontos, hogy most már nem csak Covid-háttér kórházként dolgozhatnak. Megegyezés született, hogy a baróti, a kézdivásárhelyi és a kovásznai kardiológiai kórház átveszi az enyhébb eseteket, amikor a fertőző épületében már nem lesznek helyek, ez tehermentesíti a megyei kórházat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. november 14., 20:47
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Ha mar ott van hatterben a Sanyika: elhivta a megyei tanacsba is latogatasba az egeszsegugyi minisztert, hadd nezzen szet Sepsiszentgyorgy egyik fo koronavirus fertozo gocpontjan, plane hogy az ott dolgozok nov. 9-tol kotelezo telemunkara valo torvenyi eloirasat sem tartja be?