Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken adták át az Orbán Balázs-díjakat

Háromszéken adták át az Orbán Balázs-díjakat Kovászna megye

Idén ismét Háromszéken adták át a székelyföldi megyék által alapított Orbán Balázs-díjakat, az ünnepség a XIII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat kiemelt eseményét képezte. Idén Székelyföld természeti értékeinek elkötelezett védelmezői részesültek elismerésben.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi rendezvényen Kovászna megyéből Kakas Zoltán néprajzkutató, a legendás Bao-Bao természet- és népismereti túrák szervezője, Hargita megyéből Demeter László biológus, ökológus, Maros megyéből dr. Sárkány Kiss Endre biológus, hidrobiológus, a magyar ökológia szak elindítója vehette át a rangos elismerést.

„Az Orbán Balázs-díjak átadása mindenkor felemelő és megható pillanat mindannyiunk számára, hiszen Székelyföld lámpásembereit köszöntjük. Idei díjazottjainknak volt bátorságuk elhagyni a biztonságos terepet, mertek új utakra kalandozni, akárcsak a díj névadója, Orbán Balázs. Munkájuknak köszönhetően nemzedékek nőttek fel úgy, hogy nemcsak megismerték, de szeretik és értékelik Székelyföld, Erdély természeti értékeit, megtapasztalták az együvé tartozás örömét, a szülőföld megtartó erejét” – fogalmazott házigazdaként Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Nagyon fontosnak és mindig erősítendőnek tartom a díj üzenetét: a széki látókörön túlmutató, közös székelyföldi ügyekért végzett tevékenységek elismerését” – emelte ki beszédében Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője.

Kovászna megye díjazottja Kakas Zoltán néprajzkutató, a Nemere Természetjáró Kör elnöke, a Bao-Bao természet- és népismereti túrák szervezője, a Székely Nemzeti Múzeum nyugalmazott munkatársa. Életpályáját Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója méltatta: „Fiatalon, autodidakta módon hiedelmeket gyűjtöttél, növényeket azonosítottál, települések történelmi múltjával foglalkoztál, régészeti ásatásokba kapcsolódtál be. Fényképezőgéppel a nyakadban dokumentáltad a natúra és a kultúra megannyi szegmensét. És aki mindazt, amit tanultál, észleltél, láttál, továbbadtad. A jó nevelőt nem az oklevél, hanem az elhivatottsága teszi alkalmassá a feladatra. A Bao-Bao táborok sikere a játszva tanulásban volt. Mint az ókori görög bölcsek, a természetben sétálgatva, peripatetikusan adtad át a tudást a tanítványaidnak… A »csak úgy, spontánul« hirdetett túrákra, táborokba olyan emberek jelentkeztek, akik azóta Erdély és Székelyföld színe-javához tartoznak”.

A díj átvételekor, megköszönve az elismerést, Kakas Zoltán az egyedi tájérték fontosságára hívta fel a figyelmet. Arra ösztönözte a jelenlevő döntéshozókat, hogy érdemes feltérképezni Székelyföld egyedi tájértékeit, mert az emberek nem ismerik, nem értékelik eléggé. A Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény épületében megszervezett, péntek esti ünnepségen közreműködött István Ildikó népdalénekes, valamint a Székely Vadászkürt Egyesület és a Koronauradalmi Vadászkürt Egyesület tagjai.
(közlemény alapján)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások