Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fészkére a turul visszaszáll

A helyi önkormányzat végrehajtó bizottságának a valóságban törvényes keretek között meg sem hozott csütörtöki határozatára hivatkozva Andrij Baloga, Munkács polgármestere még aznap elrendelte a város jelképévé szentesült turulszobor eltávolítását, amit azonnal végre is hajtottak. Eredetlegendánknak a vár fokán magasló oszlopon fészkelő madara többé nem vetheti vigyázó szemeit a Kárpátok bérceire. Fokozza a gyalázatot, hogy az obeliszkről ártó kezek által galád módon lefűrészelt testét a várárok mélyére lökték.

E megdöbbentően aljas tett elkövetése látszólag a polgármester személyéhez köthető ugyan, azonban óriási tévedés azt gondolni, hogy egy vidéki tisztségviselő önmagában egy ilyen nemzetközi botrányt okozó lépésre vetemedhet. Kiváltképp háborús helyzetben, amikor a hadsereg főparancsnoki tisztjét betöltő államelnök tudta és beleegyezése nélkül el sem követhető egy ilyen horderejű cselekedet. Ez csak felsőbb jóváhagyással lehetséges, de az sincsen kizárva, hogy Baloga utasítást hajtott végre. Erre utal a kormánnyal szoros kapcsolatban álló Ukrainska Pravda hírportálon a „határozatról” figyelemre méltó gyorsasággal, helyi közzététele után alig néhány perccel már beszámoló tudósítás ténye. Ugyanakkor a szobor sietős eltávolítása is.

De mit is várunk egy olyan államfőtől, aki nyíltan szimpatizál a második világháború alatt lengyelek és zsidók tízezreit legyilkoltató Stepan Bandera szellemi utódjaival? Aki részt vett megemlékező ünnepségeiken, és a nyilvánosság előtt a jelképükkel ellátott pólóban feszített. Aki nem csak szemet hunyt az újfasiszta bandák létrejötte és tevékenysége fölött, hanem fel is fegyverezte azokat. Ráadásul vezérkari főnöke, Valerij Zaluzsnij karkötőjén a hitleri Németország önkényuralmi jelképeként számon tartott horogkereszt díszeleg.

A barbár tett indítékait csak találgatni lehet, viszont a magyar nemzet megalázásának hitvány szándékán kívül a provokáció lehetősége sem zárható ki. Kitervelői abban reménykednek, hogy az általuk gerjesztett közfelháborodás a kárpátaljai magyarság, netalán Magyarország ellen is felhasználható, és az Orbán-kormány bukását okozó következményei lesznek. Tiltakozzunk tehát a történtek miatt, de óvakodjunk a rosszindulatúan is értelmezhető vagy beállítható megnyilvánulásoktól. Fészkére a turul visszaszáll…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük