Halálra ítélt fiókák?

Eddig sem volt zökkenőmentes a sepsiszentgyörgyi, bekamerázott gólyafészekben az élet, most azonban szívszorongva figyelik még a szakemberek is, hogy a fiatal tojó egyedül vág-e neki a fiókanevelésnek, vagy segítséget kap egy hímtől.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a megyeszékhelyen bekamerázott gólyafészek tavalyi szárnyasai közül a tojó – valószínűleg vándorlás közben – elpusztult, így az idén tavasszal visszaérkező hímnek új társat kellett találnia. Sokan követték figyelemmel a fejleményeket, az üres gólyafészket napi rendszerességgel ellenőrizték a kamera segítségével, míg a hím napokig kóborolt. Jó hír, hogy került tojó, és megvan az első tojás is, annak ellenére, hogy Kelemen László ötletgazda, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnökének megfigyelése szerint nem a fészekben történt meg a párosodás, a násztánc (ez ritka jelenség). Szomorú fejlemény viszont, hogy több napja a hím elhagyta a fészket, így a tojó egyedül iparkodik kikölteni tojásait, felnevelni fiókáit.

– Egyelőre egy tojás van a fészekben, de hamarosan még lesz. Ez egy fiatal tojó: abból is látszik, hogy már az első tojásnál kotolni kezdett. Hím hiányában azonban képtelenség a kiköltés, hiszen napközben fel kell váltaniuk egymást, hogy a tojó is tudjon inni, táplálkozni, de az ösztönök is dolgoznak, nehezen hagyja majd felügyelet nélkül a tojásokat a gólya. Kíváncsian várjuk a fejleményeket – avatott be Kelemen.
A szakember elmondta, ha a hím (Jancsi) nem tér vissza, akkor egy fiatal hím is átveheti a helyét: ez kidobná a fészekből a tojásokat, és párzás után „újra alakulna” a bekamerázott gólyacsalád.

– Kérdés, hogy a tojó közel enged-e idegen hímet, hiszen a tojások miatt félti a fészket. Számos kérdés előtt állunk, jelen pillanatban a leendő fiókák ilyen felállásban halálra vannak ítélve – összegzett Kelemen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások