Felhívás!

Ha vigyázunk, nem lesz gond

Ha vigyázunk, nem lesz gond Kovászna megye

 

A kormány sokat emlegetett hebehurgyasága a tanügyi rendszerben is hullámokat vet. Most éppen azon feltételek biztosítása miatt fáj az iskolaigazgatók feje, amelyeket a június 2-án kezdődő vizsgafelkészítőkre, a későbbiekben pedig a vizsgákra jelentkező tanulóknak kell biztosítaniuk.

Már Istvánt, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum igazgatóját kértük fel, ismertesse, hogyan óvják a tanulók egészségét a tanügyi intézményekben. Ez pénteken történt, közvetlenül egy vezetőtanácsi gyűlés után, amelyen ez volt a téma. Igaz, egy héttel korábban szintén ezért gyűltek össze, az egészségügyi és tanügyminisztérium korábbi közös rendelete ugyanis már előírt egy sor intézkedést, ezt néhány nap múlva, május 19-én felülírták a 4267-es rendelettel.

– Először a 4220-as rendelet alapján dolgoztunk ki procedúrákat. Ebben a dokumentumban kötelezővé tették a fertőtlenítő lábtörlők használatát, a kézfertőtlenítést, a lázmérést (megengedett hőmérséklet 37 fok), a tanulók maszkviselését az órák alatt, osztályonként 10 tanuló jelenlétét engedték meg. Aztán kiadták a következő rendeletet, ebben már 4 négyzetméter volt előírva tanulónként és köztük 2 méter távolság megtartása az osztályteremben – részletezte a változtatásokat az igazgató.

Az újabb dokumentum szerint is kötelező marad a lázmérés (max. 37,3 fok) és a külön útvonalak kidolgozása a ki- és bemenetelhez, minden tanulócsoport után az osztályok fertőtlenítése. A tanárnak oda kell kísérnie a diákokat az osztályukhoz, és kivezetni őket a kapuig, a mosdókban mindig lennie kell szappannak, papírtörlőnek és kézfertőtlenítőnek. Kisebbségi középiskolásoknak maximum 4, gimnazistáknak maximum 3 órás foglalkozásokat szabad tartani (ez egy-egy órával több, mint a többségieknek).

– Nálunk négy nyolcadikos és három végzős osztály tanulói fognak jelen lenni, és örömünkre szolgál, hogy egy kivételével minden tanuló jelentkezett a felkészítőkre, magyarázta Már István. – Három csoportban fogjuk beengedni őket három bejáraton, és ugyanannyi kijáraton hagyhatják el az épületet. A lázmérést egyszerre két készülékkel végzik majd az asszisztensek, hogy addig se kelljen várakozniuk a diákoknak, míg egyik mérés után újra használható a készülék. A gyerekeket 24 terembe osztottuk be, figyelembe véve, hogy a tizenkettedikesek választott tantárgyból is érettségiznek, így az is előfordulhat, hogy egy-egy osztályban csak 2–5 diák lesz jelen a tanáron kívül.

A szükségállapot alatt a Mikesben is megtörtént az általános fertőtlenítés, a folyosók felmosása, padok, kilincsek letörlése, de ezeket a műveleteket majd sűrűn ismételik a tanítás ideje alatt is. Mindezek után már csak az szükséges, hogy a diákok is betartsák az ő érdekükben kidolgozott előírásokat. Így gondolja ezt Seres Lucia, a háziorvosok egyesületének Kovászna megyei elnöke is.

– Nincs olyan nagy fertőzöttség a megyében, amely különös aggodalomra okot adna. Ha a diákok vigyáznak a kezük tisztaságára, a maszkok tisztaságára – arra, hová teszik le, ha szünetben leveszik, és váltják őket a szükséges időközönként –, minden rendben lesz. Sajnos, már a fiatalok között is sok a cukorbeteg, az asztmás, nekik ajánlott, hogy ne menjenek iskolába, hogy minden kockázatot kiküszöböljenek, ugyanis valószínűleg nem mindenki tartja majd be a szabályokat – vélekedett a háziorvos.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.