Felhívás!

Gyászlobogótól kapott magyarellenes rohamot (frissítve)

Alexandru Cumpănaşu, a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) vezetője magyarellenes rohamot kapott a sepsiszentgyörgyi városházára kitűzött gyászlobogó láttán. A közösségi oldalán megosztott, helyszíni fotóval illusztrált bejegyzésében a politikus románellenes provokációként értelmezte a gyász konvencionális fekete zászlaját, mindössze amiatt, hogy az ott lobogott a városháza homlokzatán július 29.-én, a román nemzeti himnusz napján is.

A városházára kitűzött gyászlobogó

Cumpănașu szenvedélyes hangvételű posztjában a karhatalmi erők – a rendőrség és a csendőrség – fellépését sürgeti, hozzátéve, szervezete továbbra is azon dolgozik, hogy tiltság be a Romániai Magyar Demokrata Szövetség működését.

A Mediafax megkeresésére Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, csupán szerencsétlen egybeesésről van szó, hiszen a napokban hunyt el Sepsiszentgyörgy egy Pro Urbe díjas polgára, ezért tűzte ki az önkormányzat – még szombaton, a gyászlobogót a hivatal homlokzatára. Hozzátette, a fekete zászló hétfőig marad, és ennek a ceremóniának már több, mint két évtizedes hagyománya van a városban. Tehát a városháza részéről semmilyen provokatív szándék nem volt, egyszerűen csak így tisztelegnek neves halottjaik előtt.

 

Alexandru Cumpănașu (nagyot dobbant a hazafiúi szíve)

Hasonló reakciókat váltott ki amúgy idén január 24.-én is a sepsiszentgyörgyi városházára kitűzött gyászlobogó. Akkor a “Kis-uniónak” nevezett (Havasalföld és Moldova egyesülése) évfordulón szintén egy Pro Urbe díjas polgár, László Attila karmester merészelt elhunyni – ő is a román hazafiak nemzeti érzékenységére való tekintet nélkül.

A politikus utólag indulatosan reagált az RMDSZ ügyvezetőjének nyilatkozatára is. Ugyanakkor némi önkritikát gyakorolva megállapítja (helyesen), hogy türelmét és intelligenciáját is próbára tette a szerencsétlen egybeesések eme sorozata. És bár részvétét fejezi ki, végeredményben a nemzeti ünnepeken továbbra is gyanúsnak és egyben nevetségesnek tartja a tragikus haláleseteket. Akárhogy is, a történtek piszkosul összezavarták, hiszen ez utóbbi magyarázkodó posztjának illusztrációján a sepsiszentgyörgyi városházát már összetévesztette a kézdivásárhelyivel.  :_(

 

Frissítés:

A maszol.ro hírportál értesülései szerint Porcsalmi nyilatkozatát Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester is megerősítette. „Egyesek mindenféléket írogatnak, mielőtt tájékozódnának” – állapította meg. Külön érdekesség, hogy az Agerpres ügynökségnek megszólaló Sebastian Cucu prefektus – kegyeleti okok ide vagy oda – szerinte a fekete zászlót már pénteken kitűzték, és véleménye szerint jobb lett volna, ha ” a helyhatóságok a „gyanakvások eloszlatása érdekében” vasárnapra eltávolítják azt.

A város Mánya Béla nyugalmazott tanító előtt tisztelgett. Temetése hétfőn 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozóházától.

 

(kronika, fb, maszol)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.