A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Gépfákat létesíteni?

Lezárult az állomási tónak és a környező területnek a hasznosítására a polgármesteri hivatal által kiírt lakossági ötletpályázat. Tóth-Birtan Csaba alpolgármestert kérdeztük a beérkezett ötletekről.

Hat pályázatot nyújtottak be, a tervek között szerepel olyan, amelyik a tó megőrzését javasolja, csónakázási lehetőséggel, de olyan is, amelyik a tómeder teljes vagy részleges feltöltésével számol, miközben mellette szabadidős és sporttevékenységeket képzel el (pl. futópálya építését). A vendéglátóegységeknek is helyet szorítanának a környéken. Kicsit extrább az a terv, amely „gépfák” felállítását javasolja, ezek olyan szerkezetek, amelyek fához hasonlítanak, vagyis széndioxidot vonnak el a levegőből és oxigént termelnek.

Mivel a polgármesteri hivatalnak a legnagyobb problémája a tóval az, hogy a tó feltöltése igen költséges, mert állandóan szivattyúzni kell bele a vizet (mivel az Olt szintjénél magasabban van), erre is érkezett javaslat: az Oltra szerelt, több vízkerékkel működő szivattyúrendszert képzel el az illető, lényegesen kisebb áramfogyasztással.

A pályázatoknak egy grafikai tervet és egy tömör, 500 szavas leírást kellett tartalmaznia, amibe a megvalósítás fenntarthatóságának a felvázolása is bele kellett férnie. Ez a szempont azonban nem igazán erőssége a pályázatoknak – vélte Tóth-Birtan Csaba.

Április 26-án lakossági fórumon is bemutatják a terveket, majd május 3-án közlik a végleges eredményeket, miután a Czimbalmos Csaba városmenedzserből, Birtalan Csilla városi főépítészből, Ambrus-Hlavathy Zsófia műépítészből, Veres Ildikó gazdasági igazgatóból és Csatlós László városi tanácsosból álló bizottság dönt. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Volt egyszer Szentgyörgyön egy helyi tévéadás, amelyet 1995-től 2005-ig Szalló László működtetett Selectronik TV (STV) név alatt, és amelyre most nemcsak az egykori stábtagok emlékeznek szívesen, hanem azok is, akik látták műsoraikat. Csáky Ernő mérnöktanár kezdeményezésére a valamikori stúdió péntektől része a Puskás Tivadar Szakközépiskolában berendezett, általa alapított Távközlési Kismúzeumnak, és didaktikai célokat szolgál majd. Az avatón a hajdani munkatársak jó része jelen volt.

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

A karácsony közeledtével egyre többen kezdenek azon gondolkodni, honnan szerzik be a karácsonyfát. A székelyföldi erdők iránt fokozottabb érzékenységet tanúsítók előszeretettel fordulnak olyanokhoz, akik külföldről importálják az ünnep eme jelképét. Ez utóbbiak közé tartozik a szenkatolnai Bakk Zoltán is, aki kilenc év dániai munka után döntött úgy, hogy a székelyekkel megkedvelteti a nordmannfenyőt.