Felhívás!

Gazdag műsorral nyitottak

Gazdag műsorral nyitottak Kovászna megye

Szombaton a kovásznai művelődési ház udvarán turisztikai szezonnyitó ünnepséget tartottak a helyi polgármesteri hivatal, a művelődési ház és a turisztikai információs központ szervezésében. Az eseményen színes program várta az érdeklődő helyieket és fürdővendégeket.

Az eseményt a kovásznai ifjúsági fúvószenekar nyitotta meg Kertész Barna vezénylésével. Ezt követően a polgármesteri hivatal részéről Thiesz János köszöntötte az egybegyűlteket. „Fontos számunkra, hogy minden évben megszervezzük a turisztikai szezonnyitót, ezt az elkövetkező években is folytatjuk, és igyekszünk minél színesebb programokkal előállni. Vigyék tovább a város hírnevét, mondják el otthon, hogy Kovásznán történtek csodák az elmúlt évekhez viszonyítva, mi tárt karokkal várunk mindenkit” – fogalmazott.

A szórakoztató programok keretében fellépett a Junii Voineștiului néptáncegyüttes, majd modern táncokat láthattunk a kovásznai tanulók klubja tánckörének előadásában. A nap kiemelkedő vendége a Lady & The Tramps együttes volt, ők jazz- és blues-dalokkal varázsolták el a közönséget. Czilli Balázs művelődési igazgató hirtelen ötlettől vezérelve felkérte a két bemondó fiatalt, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola kovásznai tanulóit, hogy adjanak elő pár zenedarabot a közönségnek. Az ifjak nem hátráltak meg: Tiba Briana zongora-klasszikusokat mutatott be, míg Váncza Manassé Kertész János zeneoktató kíséretében hegedült.

A rendezvény gasztronómiának is helyett adott, Kiss Gábor, Kiss Zita, Thiesz János, valamint Thiesz Katalin, a Szabadtűzi Lovagrend tagjai gulyáslevest és pityókatokányt tálaltak gazdagon a résztvevőknek. Az udvaron több kézműves is felsorakozott, volt ott kalapkészítő, faragó és hangszerkészítő, gyöngyfűző, illetve ortodox jelképeket készítő mesterember is. Demes Mihály helyi nyugdíjas saját maga készítette hangszereket árult. Elmondta, immár 4 éve foglalkozik ezzel, de tapasztalata szerint ilyen helyen nem vesznek nagy dolgokat, inkább bemutatás céljából jött el, hogy a kézművességet képviselje. Ferencz Sándor csomakőrösi nyugdíjas 8 éve foglalkozik szalmakalap-fonással. Tavaly is részt vett a szezonnyitón, a hagyományos vásárokon meg minden alkalommal megjelenik a nyári időszakban. Tapasztalata alapján a fürdővendégek kedvelik a kalapokat, de teljes megélhetést így sem biztosít neki ez a szakma.

Voltak, akik a szomszédos parkolóban árultak sajtot és kürtőskalácsot – azért jöttek korábban, hogy a vasárnapi hagyományos termékvásárra időben lefoglalják a helyet. A turisták számára infósátrat állítottak fel a szervezők, magyar, román, német, angol és orosz nyelven szerkesztett szórólapokat is láttunk. A rendezvénybe később beleszólt az eső, de a jelenlevő helyiek és fürdővendégek attól függetlenül jól érezték magukat. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.