Hirdetés
Hirdetés

Főtanfelügyelő: az iskolabuszok többsége elöregedett és elhasználódott

Főtanfelügyelő: az iskolabuszok többsége elöregedett és elhasználódott Kovászna megye

Kiss Imre főtanfelügyelő szerint Kovászna megyében a legtöbb iskolabusz elöregedett és elhasználódott, ezért le kellene azokat cserélni.

Hirdetés
Hirdetés

Elmondása szerint a megye iskoláiban 70 kisbusz van, amelyek közül 41-et 2006-2010 között, 26-ot 2011-2016 között, 3-at pedig 2019-2020 között kaptak, 9-et pedig műszaki hiba vagy előrehaladott elhasználódás miatt már nem lehet használni.

Kiss Imre közölte, 26 oktatási intézmény kérte új kisbuszok beszerzését, az elhasználódásra és az eddig használtak nem megfelelő műszaki állapotára hivatkozva.

“Az iskolabuszok rendkívül elhasználódtak, és megfelelő üzemképességük fenntartása nagyon magas költségeket igényel. Olyan kisbuszokról beszélünk, amelyek akár 14-16 évesek is lehetnek, de szinte mindegyikük több mint 10 éves, és a fenntartási költségek nagyon magasak. Az esetek túlnyomó többségében ezeket a költségeket az önkormányzatoknak, azaz a helyi hatóságoknak kell állniuk, és a több tízezer lejbe kerülő javítások meglehetősen nagy pénzügyi erőfeszítést jelentenek. Ezeknek a kisbuszoknak a lehető legbiztonságosabb szállítást kell biztosítaniuk a tanulók számára, ezért karbantartásuk és korszerűsítésük szükséges, hogy a tanulók biztonságát soha ne veszélyeztessék, azonban rozsdásak, mindig vannak műszaki problémáik, és évek óta kérik az iskolák, hogy cseréljék le őket. 2019-ben kaptuk meg az utolsó kisbuszokat, és azóta egyetlen egy sem érkezett a megyébe” – mondta a tanfelügyelőség vezetője.

Rámutatott, hogy nemcsak Kovászna megyének vannak problémái az iskolabuszokkal, hanem az ország más megyéinek is.

“Tudok olyan esetről, amikor a kisbusz körülbelül 400 000 kilométert tett meg. Gondoljunk csak arra, hogy például a Málnásból indulónak naponta kétszer kell eljutnia Zalánpatakig és vissza, vagy a Berekből Ojtozba és vissza, tehát át kell kelnie az Ojtozi-hágón, ezért nagyon biztonságosnak és jól kiépítettnek kell lennie. Meg kell tehát újítanunk a kisbuszflottát. Nem tudom, meddig tartható fenn ez a helyzet, de biztosan nem sokáig, ezért szükség van a beavatkozásra. Ez nem csak Kovászna megye, hanem az összes megye problémája” – mutatott rá Kiss Imre.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük