Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Februárban is jelentkezhet a szénanátha

Akár már februárban elkezdődhet a pollenszezon, az allergiás szénanátha csökkenti az iskolai vagy munkahelyi teljesítőképességet, koncentrációt, az alvás minőségét. Az orvosok szerint nem kell megvárni a tünetek jelentkezését, a kezelést időben el lehet kezdeni.

Hirdetés
Hirdetés

Bár az allergiások legveszélyesebb hónapja a május, időjárásfüggő, hogy mikor jelennek meg a tünetek. Idén korábban kezdődhet a tavasz, így egyszerre három-öt allergén növény is virágzásnak indulhat, jelentős próbának téve ki az allergiások szervezetét.

Dr. Albert Kinga allergológus és klinikai immunológus szakorvos szerint az allergia leginkább az aktív korosztályt érinti, fiatalokat, gyerekeket, éppen ezért szociális következményei is lehetnek: romlik a teljesítőképesség, az aktivitás. Sokan a náthával tévesztik össze a tüneteket, de ennél rosszabb az, amikor tudják, hogy allergiásak, de nem szakorvoshoz fordulnak, hanem különféle készítményekkel kezelik magukat, és bár túlélik a pollenszezont, és elfedik a tüneteket, asztmát is kaphatnak valódi kezelés hiánya miatt.

– Kevesen tudják, hogy az antiallergia-gyógyszerek a tüneteket csökkentik, amíg szedi a beteg, jobban van, viszont amint abbahagyja, visszatérnek a tünetek. Ezért fontos a megfelelő kivizsgálás, amely asztmás állapotfelmérést is tartalmaz. Ha kiderül, hogy mire allergiás a páciens, akkor immunoterápiás deszenszibilizációval gyógyítható. Ez új módszer, amire, sajnos, nem elég nyitottak az embe­rek, holott hosszú távú egészséget nyújt” – mondta a doktornő.
A kezelés az immunoterápia, amelynek alkalmazása 3-5 évig terjed, allergológus szakorvos felügyeletével. Az allergén immunterápiás kezelést az allergiás tüneteket okozó növény virágzása előtt legalább két hónappal meg kell kezdeni, nem kell megvárni, míg pollenjei megjelennek a levegőben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük