Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéki a jelöltlistán

Háromszéki a jelöltlistán Kovászna megye

„Van lehetőség arra, hogy a fiatalok hangja ott legyen az Európai Parlamentben” – vallja Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke, EP-képviselőjelölt, aki beszélgetésünk során kifejtette, az RMDSZ-listán bejutási esélyt szeretnének végre kapni. Hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a többi jelölt talán felkészültebb, tapasztaltabb, mint ő, igazán pozitív jelzés lenne, ha megkapnák a harmadik helyet: ez igazolná, hogy az RMDSZ a fiatalokra is fontosabb feladatokat akar rábízni.

Hirdetés
Hirdetés

– Bemutatkozna pár mondatban?
– Medgyesen születtem, 30 éves vagyok, két kislány édesapja. Tizenegy éve élek Sepsiszentgyörgyön. Kezdetben a Sepsiszentgyörgyi Magyar Diákszövetségben (SMDSZ) kaptam tisztséget, ezt követően a Háromszéki Ifjúsági Tanácsnak lettem az alelnöke, majd elnöke. Jelenleg a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke, megyei tanácsos, illetve az RMDSZ ifjúsági főosztályának ügyvezető alelnöke vagyok.

– Miért tartja fontosnak az EP-választásokra való jelölését?
– Fontos, hogy ne csak jelképesen legyünk a listán, hanem elképzelésünkkel, konkrét kérésekkel forduljunk az RMDSZ felé. Az elmúlt 10 évben egyesek készpénzként kezelték, hogy az EP-választásokon a fiataloké az ötödik hely, ami értelemszerűen nem bejutó.

– Miért érzi magát megfelelőnek a jelölésre?
– Több név is szóba került, hiszen a MIÉRT-ben számos olyan fiatal van, aki érdemben el tudná látni a jelöltséggel járó munkát, végül a szervezet úgy gondolta, nagyobb súlyt adna a MIÉRT-nek, ha a szervezet elnöke indulna. Rajtam kívül több mint tíz fiatal lesz a listán. A fiatalok jövője a legnagyobb tétje az EP-választásoknak. A többi jelölt is erről kommunikál, és ez rendben is van, ám jómagam köztük élek, mozgok, ez a fő tevékenységem.

– Az idei választásokon „kiemelt” téma a migráció. Ön hogyan látja ezt a kérdést?
– A fiatalok jóval liberálisabbak, mint a társadalom átlagos része. Bár Háromszéken senki nem találkozott egy migránssal sem, a közvélemény-kutatásokon látszik, hogy az erdélyi magyarok szkeptikusabbak az EU migrációs politikájával szemben, mint például az erdélyi románok. Ezen kell változtatnunk. A migránskérdés szerintem túl van lihegve. Nekünk az a dolgunk, hogy a fiatalokat elfogadásra, a megoldások megtalálására neveljük. Ha az EU-nak fontos ez a kérdés, akkor nekünk arról kell meggyőzni őket, hogy az őshonos kisebbségek helyzetével is legalább ennyire komolyan foglalkozzanak.

– Mennyire népszerűek a politikusok a fiatalok körében?
– A politikusi pálya nem örvend nagy népszerűségnek, viszont a különböző közösségi rendezvényekkel azon dolgoztunk, hogy közelebb hozzuk a fiatalokat a közéleti szerepvállaláshoz. Összeállítottuk azt a tíz pontot, amit a fiatalok elvárnak az EU-tól, ez újabb kapocs köztük és a közéleti kérdések iránti érdeklődők között. Pár éve, az alacsony bérezés miatt, az önkormányzati munka sem volt vonzó a fiatalok számára, ez mostanra normalizálódott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. február 28., 18:45
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Kedves Oltean ur, Onnek nincsenek tortenelmi es tarsadalomtudomanyi ismeretei. Szep dolog a liberalizmus, es remelem gyerekei megerzik a sajat borukon, amirol beszel es elmeselik majd Onnek.
  Amugy szedje meg magat gyorsan mig az rmdsz el.
  Nagyon szomoru, hogy a politikaba az vesz reszt ma, akinek sem jelleme, se elve nincs. Magyaran eladna az anyjat 5 lejert. On is ezt fogja tenni!