Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Évet értékelt az EMNP

Évet értékelt az EMNP Kovászna megye

Az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) az árvízvédelmi stratégiára vonatkozó határozattervezete a legjelentősebb megvalósítása az elmúlt esztendőben. A párt két önkormányzati képviselője a hét végén tartott évértékelő sajtóértekezletet.

Az EMNP februárban mutatta be Sepsiszentgyörgyre vonatkozó árvízvédelmi tanulmányát és stratégiáját, amelyet a megyeszékhelyi tanács április 5-én fogadott el.
– A tanácshatározat mellé sajnos nem rendeltek pénzt, de nem lehet azt mondani, hogy nem tartották be. Valójában megkezdődött a végrehajtás, hiszen a tanács megvásárolt egy nagykapacitású szivattyút, amit hál’ Istennek nem kellett bevetni. Ugyanakkor kitisztították a patakmedreket a Jókai utcában, Kilyénben és máshol is – hangoztatta Bálint József.

Hirdetés
Hirdetés

Az EMNP Kovászna megyei elnöke az általuk elért eredmények közé sorolja a helyi szállítási vállalat 5-ös járata városvégi megállójának létrehozását a tejgyárral szemben, ami sokat segít a város északi részén lakóknak, még akkor is, ha visszafelé nincs megoldva a megálló, de „körbe lehet menni”. A párt „besegített” abba is, hogy ne a Honvédkút környékét válasszák a kalandpark megvalósítására, és szerencsésnek találja, hogy „győzött a józan ész”, és nem hoztak létre ennek mentén újabb törésvonalakat a város lakosai között.

Az EMNP nem támogatta az újabb adóemeléseket, amelyeket követően a vállalkozók ingatlan­adója után most már a gépkocsi­adóban is „országos elsők vagyunk”. Örömmel nyugtázták viszont, hogy „hosszú küzdelem után” a helyi tanács év végén elfogadta a közpénzek elköltésének átláthatóságára vonatkozó határozatukat, így nem csak azt lehet megnézni, hogy globálisan mennyit költöttek el, hanem az is ellenőrizhető, hogy pontosan mire ment el a pénz. Kolcza István tanácsos a fentieken kívül kiemelte a szertornateremért folytatott harcukat, és kifejtette: nem könnyű akaratukat érvényesíteni, miután „összesen ketten vannak ellenzékben”.

Szervezetként 2019-ben részt vettek a június végi úzvölgyi tüntetésen, társszervezői voltak az augusztus 20-ai őrtűzgyújtásnak, bemutatták a Fedelet a fejünk fölé című életrajzi kötetet, amely „nem csak épületről, hanem intézményrendszerről is szól”. Decemberben megemlékezést tartottak az 1989-es események kitörésének 30. évfordulóján, ahol „több résztvevőre számítottak, de ettől függetlenül jövőre is megszervezik”, és megtartották a párt választmányi ülését, ahol konstatálták, hogy a szervezeten belül „rend van és béke”.

2020-ra a tervek között szerepel, hogy hozzájáruljanak a megyeszékhelyi költségvetés mihamarabbi elfogadásához, illetve, hogy előkészítsék az idén esedékes helyhatósági és parlamenti választásokat.
– A magunk részéről a helyhatósági választásokat tekintjük meghatározónak, hiszen itt indul először az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), az EMNP és Magyar Polgári Párt (MPP) választási koalíciója. Arra számítunk, hogy az MPP és EMNP tagjain és szimpatizánsain kívül sikerül nyitnunk a civil társadalom felé, és visszanyerjük a politikából kiábrándultak bizalmát – mondta Bálint József.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.