Felhívás!

Évértékelő Barátoson

Évértékelő Barátoson Kovászna megye

Tánczos Szabolcs, Barátos község polgármestere úgy véli, a tavalyi megvalósítások, infrastrukturális beruházások nem csak a lakossági igények kielégítését, hanem a község fejlődő településekhez való felzárkóztatását is jelentette – derült ki az elöljáró évértékelőjéből.

Első mandátuma utolsó évében Tánczos Szabolcs a tavalyi megvalósításokat mérlegelte. Elmondta, beruházások szempontjából jelentős előrelépés történ a község életében, hiszen sikeresen befejezték a mindhárom települést (Barátos, Páké, Telek) érintő ivóvízhálózat kiépítését. Ezt követően pedig működtetését 25 évre átadták a szolgáltató sepsiszentgyörgyi közműveknek.

Ugyancsak fontos lépés a közművesítés terén, hogy befejezték a szintén az egész községet érintő szennyvízhálózat léteítését, amit idén adnak át a szolgáltatónak (tervek szerint ugyancsak a közműveknek) működtetésre.

2019 őszére megtörtént a barátosi Bibó József Általános Iskola teljes körű felújítása, azonban a hivatalos átadó ünnepséget idén tavaszra tervezi az önkormányzat, ugyanis akkor ünneplik az iskola fennállásának 400. évfordulóját. Szintén a tavaly felújították és átadták a polgármesteri hivatal szomszédságában található, egykori szövetkezet épületet. Ezt önkormányzati és közösségi tevékenységekre használják: például tartottak ott tanácsüléseket, polgármester-találkozót, de még könyvbemutatót is, míg az épület másik fele hentes-mészáros-képzésnek adott otthont. A polgármester szerint a közösségi élet felvirágoztatásához mindenképp szükség volt ezen ingatlan korszerűsítésére, akárcsak a pákéi és teleki művelődési házak belső javítására, amely szintén tavaly zajlott a megyei tanács segítségével.

Az elöljáró megjegyezte: e kivitelezések mellett többek között odafigyeltek a község utcáinak, valamint a mezei utaknak a karbantartására is, valamint Orbaiteleken felújították a DC9A-jelű községi út egy részét (törtkövet szórtak, sáncokat, átereszeket létesítettek). A beruházások mellett a kulturális, közösségi élet támogatásáról is szót ejtett a községvezető, megemlítve, hogy partnerei voltak tavaly is a hagyományos fúvóstalálkozó megszervezésének, a községen áthaladó huszártoborzónak, valamint az ifjúsági szervezet megalakulásának.

Az idei tervek kapcsán a polgármester tudatta, be szeretnék fejezni a tavaly megkezdett pákéi ravatalozóház építését, ugyanakkor terveznek egy ravatalozót Telekre is. A további elképzelésekről, mint mondta, addig nem beszélhet, amíg nem ülnek le a csapattal megbeszélni, mire is van igény, de mint kiemelte: mindenképp a község fejlődését segítő terveken dolgoznak. Szerinte Barátos lassan felzárkózik a fejlődő községek soraiba, amire szükség is van, hiszen Kovászna város szomszédságában terül el, s egyre többen költöznek oda városról.

Azon kérdésre, hogy indul-e az idei választáson, Tánczos Szabolcs azt mondta, még túl korai lenne erről nyilatkozni: szeretné, ha erről mind helyi, mind megyei szinten egyeztetnének. Előbb kiértékelnék az elmúlt 3 és fél évet, és annak függvényében döntenek majd. Úgy tartja, nem csak a polgármester érdeme a község fejlődése, hanem a csapaté (tanácsosoké, a hivatal alkalmazottaié) is, akikkel együtt dolgozik, akiknek ezúttal is köszönetét fejezi ki. A barátosi testületnek 9 tagja van, heten RMDSZ-es, ketten MPP-s színekben kerültek be.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 28., 8:29
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Gratulálok a sok jó és szép megvalósitáshoz, szeretném javasolni hogy a tavaly át adott közösségi házat nevezzék el,,Barátosi Balogh Benedekről,, a falu nagy szülötte meg érdemel annyit a falu részéről.
  Köszönöm
  Tisztelettel
  Bihari Béla s
  tel.0744219391