Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Értelmi fogyatékkal élők képzőművészeti alkotásait díjazza az Írisz ház

Értelmi fogyatékkal élők képzőművészeti alkotásait díjazza az Írisz ház Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Írisz ház tizenharmadik alkalommal rendezi meg képzőművészeti pályázatát, amelyre a Romániában élő és alkotó, értelmi fogyatékkal élő művészlelkek munkáit várják. A Diakónia Keresztyén Alapítvány akkreditált intézményének felhívása szerint idén Az égig érő fa meséjéből kell inspirálódniuk a jelentkezőknek.

Hirdetés
Hirdetés

A pályázatra minden jelentkezőtől három munkát várnak, egyiket az említett mese kapcsán kell elkészíteni, a másik két alkotás esetében szabadon választott témában dolgozhatnak. A beérkezett kreációkat avatott szakmai zsűri bírálja majd el, a bizottság elnöke Deuten-Makkai Réka művészettörténész.

Minden időben beérkezett munkát kiállítanak, a nyertesek alkotásai a Diakónia Keresztyén Alapítvány tulajdonába kerülnek. Az első helyezettet 2500, a másodikat 1500, a harmadikat pedig 1000 lejes díjban részesítik.

A jelentkezés alapvető feltétele, hogy a pályázónak be kell töltenie a 18. életévét és bizonyítania kell, hogy értelmi fogyatékkal él.

Az októberi, sepsikőröspataki TranszArt Camp során már körbejárták a királykisasszony és a kiskondás történetét, és a központi jelkép, a fa témáját.

„Hogyan ábrázolnád a fát? Te vagy a fa? Része vagy a fának? Ha nem, hol áll a fa? Az erdőben? Egy tisztás közepén? Te is rajta vagy a képen? Közel a fához vagy messze tőle? Esetleg rajta vagy? Bátor vagy felmászni rá? Az egész fa látszik vagy cssak egy része, pl a gyökere vagy egy ága? Még mit ábrázolnál a képen? Milyen technikát alkalmaznál? Sima, egyenletes ecsetvonásokat, vagy inkább durvábban, vastagabban vinnéd fel a festéket? Talán még ragasztanál is valamit a képre, például fakérget vagy leveleket?” – sorakoznak a kérdések a pályázat felhívásában, amely ötletelésre buzdítják az olvasókat is.

A leadott munkáknak néhány alapvető követelménynek kell megfelelniük:

minimum A4-es formátumot kell követni, legyen az vászon, papír, fa vagy karton, amire rajzolhatnak és festhetnek színes ceruzával, akrillal, vízfestékkel, pasztell- vagy olajkrétával, tussal, olajfestékkel.

A kisplasztikával jelentkezők dolgozhatnak fából, kőből agyagból és gipszből is, faraghatnak, formázhatnak, önthetnek, de a kisplasztika nem lehet használati tárgy (pl. gyertya, képeslap, stb.). Fontos, hogy az alkotásoknak befejezettnek kell lenniük, és nyilvánosság előtt nem lehetnek bemutatva a pályázat előtt. A munkákat berámázva, paszpartúzva kell beküldeni az Írisz ház postai címére.

A kiállítás helyéről és időpontjáról a szervezők később küldenek tájékoztatást. További információkról, fejleményekről az Írisz ház Ousider Art nevű Facebook-oldalán értesülhetnek az érdeklődők.

Fotó: Outsider Art – Írisz ház Facebook-oldala

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük