Felhívás!

Emelkedik a járványgörbe

Hétfői adatok alapján a megyében Kálnok vezeti a lakosságarányosan leginkább Covid19-sújtotta települések listáját a maga 11,41 ezrelékével, bár ez csak 6 megbetegedett személyt jelent az utóbbi két hétben. Dobogós még Márkospatak (Bélmező) a 8,17-es fertőzési mutatóval, bár ez is csak 3 eset, valamint Kökös 6,93-mal, ami 7 személyt jelent a település 1010 fős lakosságából. Összesen 26 helység van bevörösödve, míg egy héttel ezelőtt a prefektúra közleménye szerint még csak 14 volt.

Tekintve, hogy a 3 ezrelékes fertőzöttségi határ a vízválasztó a viszonylagos normalitás és a szigorú korlátozások között, akár egy koronavírusos személy miatt is felkerülhet egy kis lélekszámú település a vörös listára, ez a helyzet Petőfalván, Bitán, Cófalván. Az említetteken kívül még Sepsiszentgyörgy (427 esettel), Szentkirály, Barót, Polyán, Illyefalva, Barátos, Bikfalva, Árkos, Egerpatak, Bodos, Nyujtód, Csomortán, Maksa, Oltszem, Kovászna (43 esettel), Szörcse, Zabola, Mikóújfalu és Kézdimárkosfalva.

Kézdivásárhely 2,75-tel szerepel a kimutatásban, mivel a gócpontokat nem számolják bele, és így csak 51 új esetet tartanak számon. Ha beleszámolnák a gócpont (vagyis a kórház) hét betegét is, akkor 3,13-ra ugrana az arány. „A gócpontban levő személyeket azért nem számolják bele a mutatóba, mert karanténban, ellenőrzött körülmények között, általában intézményekben vannak, és nem tudják a betegséget terjeszteni” – magyarázta el lapunknak a közegészségügyi igazgatóság vezetője, Ágoston László.

A prefektúra tegnapi közleményében már nem szerepel Bodos, Bita, Kézdimárkosfalva, bekerült viszont Kommandó, Árapatak, Bélafalva és Mklósvár.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.