Felhívás!

Nagy keverések az unióban

Amikor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédet tartott, mindenki meglepetésére nem az EU helyzetét ecsetelte, hanem meghirdette az Európai Egyesült Államok létrejöttét, illetve az elveket, amelyeket minden tagállamnak követnie kell. A nemzeti államok felszámolásának szükségességéről beszélt, és két államot – Magyarországot és Lengyelországot – nevezett meg az Európa Unió egységére veszélyesnek. Kijelentette, aki nem úgy gondolkodik, mint ő(k), annak nincs helye az EU-ban.

Szerinte a baj ott van, hogy hiába jó a döntés az EU-nak, ha az egyik tagállamnak nem ízlik, akkor megvétózza, vagyis a nemzeti érdeket helyezi az uniós érdekek fölé. „Ha mi (mármint az EU) lépni fogunk, akkor minden tagállamnak lépnie kell” – harsogta.

Éppen ezért kibővítik az uniós bűncselekmények jegyzékének listáját, benne a gyűlölet és a gyűlöletbeszéd valamennyi formájával. Külön fejezetet szánt a jogállamiságnak. Miként ellenőrzik ezt, nem mondta, de azt igen, hogy amelyik állam megsérti, annak nincs mit keresnie az EU-ban. Csak sejteni lehet, hogy az emberi jogok megsértése fő helyen szerepel, mint például a melegek házasságának, gyereknevelési jogának el nem ismerése. „Aki egy országban szülő, az minden országban szülő!” – mondta ki a szentenciát von der Leyen. És végezetül biztatóul kijelentette: „építsünk egy olyan világot, amilyenben élni szeretnénk!”

Hát itt van a gubanc. Nem hiszem, hogy fent kell eldönteniük, hogy a polgár milyen gyümölcsfát ültessen a kertjébe, mekkora terület kell egy-egy állatnak, mit vessen és mennyit, vagy milyen szőlőfajtát tarthat. De azt sem Brüsszelben kell megszabni, hogy a kitermelt fát, színesfémet, de főleg aranyat, kőolajat, gázt hová szállítsák, és honnan hozzák a gyenge minőségű árut a nálunk termelt termékek helyet. A kivitelnél alig-alig fizetnek, a behozatalnál borsos árakat kérnek. A kőolaj esetében például minden 100 dollár után a román államnak csak hat dollár marad.

Mindezekről Ursula asszony egy szót sem ejtett, mint ahogy arról sem, hogy a nemzetiségeknek jogaik lehetnének. Szerintük keveredjenek a többségiek közé, és váljanak velük együtt európaiakká. Arra vagyok kíváncsi, hogy ezt miként magyarázza meg Klaus Iohannis a románjainak. Mert ennek is eljön az ideje.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. november 11., 9:01
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ennek a bagázsnak az ösei is le akarták törülni a magyarokat a Föld szinéröl, de amit most még rá tettek az meghalad minden el képzelést.