Hirdetés
Hirdetés

Elsőrendű fontosságú a Gyárfás Jenő Képtár

Elsőrendű fontosságú a Gyárfás Jenő Képtár Kovászna megye

Több mint tíz éve nélkülözi Sepsiszentgyörgy a Gyárfás Jenő Képtárat, miközben kiállítóterek hiányában szenved, különösen amióta a Székely Nemzeti Múzeum felújítása is folyik. A procedúrák és közbeszerzések hálójába bonyolódott felújítás most remélhetően sínre került, egy jó nevű cég dolgozik a terveken, jövő tavasszal pedig ismét kiírják a licitet a kivitelezésre.

Hirdetés
Hirdetés

A z alárendeltségében levő, a Székely Nemzeti Múzeumhoz tartozó intézmény felújításáról 2012-ben döntött a megyei önkormányzat, elképzelésük szerint a képtárnak 2013-ban már megújulva kellett volna fogadnia a látogatókat. A kivitelezés viszont sehogy nem akart haladni. A művelődési minisztérium támogatásával megkezdődött munkálatot az első vállalkozó, illetve az a szászmedgyesi cég, amelyik tulajdonképpen áron alul nyerte meg a kivitelezés jogát, hamarosan abba is hagyta, ez pedig hosszú időre megakasztotta a folyamatot.

Ilyen esetekben ugyanis fel kell mérni az elvégzett munka mennyiségét, értékét minden területen (szerkezet, gépészet, falazás stb.), erre szintén közbeszerzési eljárással kiválasztva a céget, majd a hátralevő feladatokat meghirdetni az új jelentkezőknek. Ez viszont, vagyis más megkezdett munkáját, koncepcióját folytatni nem vonzó a cégeknek, nem jelentkeztek – részletezte lapunknak az előzményeket Henning László, a megyei tanács alelnöke. Többévi veszteglés következett, majd az önkormányzat két éve visszavette saját kezelésébe az épületet, idén nyáron újra licitet hirdetett a tervezési munkálatra, és megelégedésükre a nyertes ezúttal jól halad, év végéig vélhetően be is fejezi a tervezést. Optimista forgatókönyv szerint tavasszal már a kivitelezésre is ki lehet írni a közbeszerzést.

Jó kezekben van a képtár – nyugtázta Vargha Mihály múzeumigazgató, aki sokat remél a tervező nagyváradi cégtől (Novartis Társulás Kft.), amelyik a nagyváradi belvárosi műemlék épületek felújítását is elnyerte, és most is azzal a szemlélettel végzi a munkát, hogy nincs lehetetlen, ma minden megoldható. Így most az igazgatónak azt a korábban elvetett elképzelését is elfogadta a tervező, hogy a képtár tetőterét is beépítsék, vagy hogy belső lifttel legyen szállítható minden nehezebb anyag, tárgy az emeletek között.
– A képtár növeli tehát a területét, igaz, nem a kiállítórészben, de könnyebb lesz létezni benne, mivel a tetőtérben helyet kap egy audiovizuális terem, könyvtár, irattár, a műtárgyak rekondicionálását is el lehet majd végezni egy külön teremben – mondta Vargha Mihály.

A megújult képtárban, ahogy illik egy modern létesítményhez, klímaberendezés is lesz, illetve saját fűtés, eddig ugyanis az a környező épületekkel egy rendszerben működött. Az eddigi kiállítási struktúrát megőrzik, azaz az egyik szárnyban továbbra is a múzeum állandó kiállítása lesz, ahol a nagy klasszikusok (Barabás Miklóstól Mattis-Teutschig) műveit mutatják be, míg a másik szárnyban kortárs alkotók művei kapnak majd helyet. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük