Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nálunk is érezni a gyógyszerhiányt

Nálunk is érezni a gyógyszerhiányt Kovászna megye

Országos szinten – kórházakat is érintő – gyógyszerhiány van, néhány készítmény teljesen eltűnt, míg másokat helyettesítenek, a beszállítók azonban nem mindig tudják kiszolgálni a patikák igényeit. Háromszéken is hiányoznak bizonyos orvosságok, viszont a deficit egyelőre nem érinti súlyosan a megyei kórház tevékenységét.

Hirdetés
Hirdetés

Hetek óta gyógyszerhiánnyal küzdenek a patikák, és ami feltűnt, az a gyerekeknek felírt lázcsillapító rágókapszula hiánya, már jó ideje nem lehet kapni ebből a gyógyszertárakban, de megoldható más készítményekkel, így ebből nem adódik probléma. Covaci Andrea gyógyszerész elmondta, a gyógyszerhiány időről időre előjön, bizonyos készítmények eltűnnek, megváltozik a nevük, esetleg a beszállítók már nem hoznak belőle, de mindig igyekeznek pótolni a hiányt más gyógyszerekkel.

Az utóbbi időben számos orvosság kifogyott a beszállítóknál is, így a maradék készleteiket adják el a patikák, illetve helyettesítik a gyógyszereket ugyanazon hatóanyagú, de más készítményekkel. Sokszor megesik, hogy meg kell kérni a családorvost, amennyiben hiánycikk az adott tabletta, írjon mást helyette, ez pedig megterhelő a betegeknek – mondta a gyógyszerész.

Országos szinten a kórházakat is sújtja a gyógyszerhiány, van, ahol súlyos nehézségek adódtak, nem sürgős műtétek maradtak el, mivel nem tudták pótolni a különböző készítményeket. Ami a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat illeti, András-Nagy Róbert igazgató elmondta: kisebb-nagyobb problémahullámok itt is adódnak, van, amikor a gyártó késve küldi a forgalmazónak, így nem jut el időben a készítmény a kórházba, viszont a gond jelenleg nem kirívó.

A betegellátást és a műtéteket nem érinti súlyosan a helyzet, a sepsiszentgyörgyi kórházban nem maradtak el sem beütemezett, sem pedig azonnali műtétek a gyógyszerhiány miatt. A jelenség azonban érezhető, mondta a menedzs-er, előfordul, hogy hiányoznak véralvadásgátló készítmények vagy „tartalék (reserve – szerk.)” antibiotikumok, néha eltűnik egy-egy készítmény, de szerencsére nem okoz jelentős problémát. A megyei kórházban minden páciens megkapja a neki előírt kezelést és gyógyszert is. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások