Felhívás!

Ellenőriz a fogyasztóvédelem

Mint arról korábban beszámoltunk, nagyon drága lett a sepsiszentgyörgyi piac, a vásárlók panaszkodnak. A fenntartó Tega Rt. az árakat nem tudja befolyásolni, viszont alacsonyabb asztal-árakkal ösztönzik a helyi termelőket. Az árakkal, visszaélésekkel az adóhivatal és a fogyasztóvédelem foglalkozik.

A termékek árával kapcsolatban a Tega Rt. kifejtette álláspontját: ezt nem befolyásolhatják, viszont a Sepsiszentgyörgyről vagy a környékről származó árusokat kedvezménnyel várják. Egy piaci szélső asztal napi ára 18,75 lej, Kovászna megyei termelőknek 15, a sepsiszentgyörgyi illetőségű termelők pedig 9,60 lejért vehetik igénybe. A középső asztalok legolcsóbban 6,90 lejért bérelhetők.

Az árusok elégedetlenek, egy idénygyümölcsöt árusító hölgy felháborodottan mondta, hogy a piac belső részén található asztalrészért napi 39 lejt fizet, emellett fizetnie kell a raktárhelyiségért is, illetve különböző más adót és illetéket is. Állítása szerint, sokkal többe kerül a napi bér, mint azt a hivatal állítja, így nem tudják olcsóbban eladni a terményt.

A vásárlók azt is felrótták az árusoknak, hogy szinte soha nem adnak pénztárszalagot, így nem számolnak el a hatóságok felé minden kiló eladott áruval. Az árakkal kapcsolatos kihágásokat, illetve a kasszagép használatának mellőzését az adóhivatal és a fogyasztóvédelem ellenőrizheti.

Megkeresésünkre Mircea Diacon, a megyei fogyasztóvédelem vezetője elmondta: a pénztárgépek meglétét illetve használatát ők nem ellenőrizhetik, viszont más kihágásokat büntethetnek. A különböző termékek árát a versenyjogi rendelkezések szabályozzák, kereslet és kínálat alapján. Ami a termékeket illeti, a hatóság ellenőrizheti azok frissességét, minőségét, a vásárlók tájékoztatását, a termékek címkézését és lejárati idejét.

A fogyasztóvédelem időszakos ellenőrzéseket szervez az agro-élelmiszer piacokon, a kihágásokat pedig a törvénynek megfelelően büntetik. Mircea Diacon azt is elmondta: a termékek árával kapcsolatos panaszt nem jegyeztek a fogyasztóvédelmi hivatalnál.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.