Felhívás!

Elégedetlenek a szülők, csalódottak a diákok

Elégedetlenek a szülők, csalódottak a diákok Kovászna megye

A múlt tanév elején még úgy volt, hogy indul matematika profilú osztály ötödiktől a szentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban, és a most végzett negyedikesek vizsgáztak is, azonban mégsem biztos, hogy lesz. A szülők felháborodtak, akár perre is mennének, viszont az iskola vezetősége szerint éppen miattuk alakult így a helyzet.

Az idén negyedik osztályt végzett 70 mikós tanulóból angol nyelvvizsgára 37 tanuló jelentkezett, míg matematika opciót 32 kisdiák választott. Az eredmények, valamint a szülők által választott opciós tantárgyak alapján az angol intenzív osztály 26 tanulóval indul. Matematika opciót első helyen 32 tanuló jelölt be, és mivel ebben az osztályban túljelentkezés alakult ki, és hat szülő nem fogadta el azt, hogy az osztály kialakításánál az iskola figyelembe vegye a belső szintfelmérő eredményét, a matematika opciójú osztály nem jött létre.

A szülők azonban elégedetlenek, hiszen többen szeretnék, ha mégis lenne ilyen osztály. Egy anyuka, akinek kislánya bejutott volna a matekosztályba, elmondta, nem jogos és nem is igazságos, hogy nem hozzák létre a matematika opciójú osztályt. A szülők egyébként az iskola vezetőségének és a tanfelügyelőségnek is küldtek levelet, amelyben kérik az osztály indítását, illetve amennyiben ez nem lehetséges, akkor azt, hogy maradjanak együtt ötödikben is a most végzett negyedikes osztályok, még annak árán is, hogy akkor angol osztály sem lenne.

Sztakics Éva, a Székely Mikó Kollégium igazgatója megkeresésünkre elmondta: a törvény csak az angol szakosztály létrehozását engedélyezi, amit megyei szintű vizsgához kötnek, ezt megszervezték idén is. Az angol osztály létrejött, nem voltak gondok, a maximális 26-os létszámmal alakították ki.
Ami a matematikaosztály létrehozását illeti, az igazgató elmondta: ha a szülők elfogadták volna a szintfelmérő eredményeket, akkor létrejöhetett volna egy ilyen a Mikóban, ugyanis erre van lehetőség. A szülők azonban ellenezték, így csak hagyományos osztályok alakultak.

Végül, a fiú-lány arányt figyelembe véve, betűrendes elosztással két 21-es létszámú, hagyományos osztályt alakítottak ki, amelyekben a szülők minden tanévben opciós tantárgyat választanak. Ez lehet akár a matematika is – tette hozzá Sztakics Éva, kiemelve, hogy nincs veszve semmi, hiszen a többségi döntés szerint majd alakulhatnak jól a dolgok azok esetében, akik plusz matematikaórákat vennének fel. Ugyanis minden hagyományos osztály választ opciót év elején, és ez lehet éppen a matematika is majd. Arra a kérdésre, hogy ha egy tanuló nem abba az osztályba kerül, ahová szerették volna, van-e lehetőség az átiratkozásra, az igazgató azt mondta: nyomós ok esetén van lehetőség az átjárásra.

Az iratkozás véget ért, július 9-ig a szülőknek ki kell tölteniük a tanuló személyes adatlapját az iskola titkárságán, ezáltal foglalják el hivatalosan helyüket a tanulók az 5. osztályban. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. június 29., 6:52
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Tehát h értsem 26 szülő azt modnta OK 6 db azt h NEM OK… és ennek az eredménye az h NEM LETT osztály? Na ez a kisebbségi demokrácia!!!

  • User
   Dátum: 2022. július 5., 10:10
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Nem, ez a törvények betartását jelenti. Ha egyetlen szülő nem egyezik be, akkor is le kell fújni az egészet, mert a törvény nem engedi a matematika teszt alapján a válogatást. Miért olyan nehéz megérteni ezt? A vezetőség tudja, mégis minden évben bepróbálkozik.

 • User
  Dátum: 2022. június 29., 8:41
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A szulok nyugodjanak bele, hogy Sztakiccsal nem mennek sokra, o mar kitanulta a varoshazan, hogy az akaratat atvigye konnyeden barmely ellenkezesen.

 • User
  Dátum: 2022. június 29., 10:54
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Perre is mennének! Csókolják meg az ugyemerésekét! Ők húzzák a szálakat, igaz a Mikó nem politikamentes! Valamiért megbüntették a Nagyasszonyt!
  Így járt a kézdivásárhelyi Kanta is, pedig ott is szívügye a pártnak az Alma máter😁😂 Suttyomban ott pl a Bod P suli nyert
  A Kanta kiheveri a vallás/turizmus szakkal😆😆😆 Ott hosszú távon a 2 szaklíceum veszít és nem is sokat! Dicső Pártunk megoldja! A Kóst is kivégezte és nem folyt vér!@

 • User
  Dátum: 2022. június 30., 8:58
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Szokásos Mikós kavarás. Minden évben ez van. Tudják jól, hogy a törvény csak angol vizsgát engedélyez, de nyomatják a matematika vizsgát is. Aztán attól függően, hogy milyenek a szülők, vagy lesz mindkettő, vagy egyik, esetleg egyik se és maradnak az 1-4-es osztályok együtt. Sajnos ez lett a ritkább, mert valamiért beakadt a vezetőségnek, hogy meg kell kavarni az osztályokat. A matek és angol válogatással meg oda jutnak, hogy van 2 jó osztály és 2 gyenge. Ez volt a mostani nyolcadikosokkal is, elég vicces vagy inkább szomorú volt hallgatni az évzárón, hogy az egyik osztályban a 9.6-al meg dicséretet se kapott az első között századnyi különbségrk voltak, míg a másik kettőnél alig volt 9-es felett. Ez így nem normális,csak a szakadékot növeli. Félreértés ne legyen, a jobbik osztály egyik tanulójának vagyok a rokona,megse párolom ezt a módszert.